У Starlink Ілона Маска з'явиться конкурент

6 жовтня з мису Канаверал (штат Флорида, США) компанія Amazon випустила ракету United Launch Alliance (ULA) Atlas V. На борту були два супутники мережі Project Kuiper - Kuipersat-1 і Kuipersat-2.

За інформацією Space.com, супутники стали активними на орбіті, яка перебуває на висоті приблизно 500 кілометрів, через 18 хвилин після запуску. KuiperSat-1 і KuiperSat-2 дозволять провести випробування комунікаційних та мережевих технологій компанії.

Amazon розпочала дослідницьку роботу над проєктом Kuiper у 2018 році і отримала ліцензію на розгортання та експлуатацію від Федеральної комісії зв'язку США у 2020 році.

Ця ліцензія дає дозвіл на створення 3236 супутників, половина з яких має бути запущена до липня 2026 року. Більшість цих апаратів планується вивести на низьку навколоземну орбіту за допомогою трьох потужних ракет: Vulcan від ULA, Centaur, Ariane 6 від Arianespace і New Glenn, розробленої Blue Origin. Жодна з цих ракет поки що не застосовується, тому використали Atlas V.

Основним конкурентом Amazon на ринку супутникового зв'язку є компанія Starlink Ілона Маска. Їх система надає доступ до широкосмугового інтернету в будь-якій точці планети.