Удар по Керчі. ЗСУ створює «зону закритого доступу» для російських кораблів

Командувач Повітряних Сил Олещук вже заявив, що під час цієї атаки пошкоджений ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", який можливо перебував в доку. Водночас він натякнув на використання французьких ракет SCALP-EG.

Проте це не означає, що росіяни тепер не можуть обстрілювати Україну ракетами "Калібр".

Насамперед, через ракетоносне ядро, яке включало 2 фрегати проекту 11356, 3 корвети проекту 21631 "Буян-М" і 4 субмарини проекту 636.6. Станом на 2 листопада 2023 року ці кораблі знаходилися в Новоросійську, що підтверджується супутниковими знімками у відкритому доступі.

Однак "Каракурти", які знаходилися на заводі "Залив", поки що не були включені до складу Чорноморського флоту Росії.

Варто зазначити, що планами окупантів було використати кораблі проекту "Каракурт" для формування "Азовського військово-морського району" у Маріуполі, який тимчасово перебуває під окупацією. "Каракурти" повинні були стати основою цієї флотилії.

Зосередження ударів саме на судноремонтних потужностях може свідчити про наміри наших військових перетворити тимчасово окупований Крим та його навколишні води на зону закритого доступу для російських військових суден. Це б дозволило їм обмежити рух надводних кораблів Чорноморського флоту Росії і захищати торгівельні судна в портах Одеси. Крім того, це дозволило б розташувати стартовий район для пусків ракет "Калібр" якомога подалі від наших берегів.

Однак "зоны закритого доступу" не існує для російської морської авіації. Тому ми не можемо виключити можливість нових провокацій росіян, зокрема, зі скиданням донних авіаційних мін типу МДМ-3 з їх літаків на маршруті суден до наших чорноморських портів.

Читайте також:
  • Удар по Керчі: аналітики ISW оцінили наслідки для окупантів
  • Вибухи в Керчі: під ударом опинився суднобудівний завод
  • The Independent: Україна готує масштабну дронову атаку на РФ