Угорщина змінила рішення щодо імпорту українського меду

Угорщина відмовилася від повторного заборони на імпорт меду з України, впроки протестів місцевих бджолярів, які стверджували, що дещо меду з України знизив ціни та загрожує їхньому бізнесу.

Уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана раніше заборонив імпорт 24 сільськогосподарських продуктів з України, зокрема меду. 19 лютого цю заборону скасували, і, як результат, близько 22 тисяч місцевих бджолярів вийшли на протест.

Міністр сільського господарства Іштван Надь заявив, що ця одностороння заборона не сприяла підвищенню оптових закупівельних цін і завдала шкоди компаніям, які експортували мед до ЄС. Також він додав, що угорським експортерам потрібен український мед для виконання контрактних постачань.

"Заборона не продовжувала захищати інтереси угорських бджолярів, тому її скасували, щоб не створювати більше проблем", - заявив Надь. Він також відмовився розглядати можливість повторного запровадження заборони на імпорт, стверджуючи, що це не має впливу.

Більшість меду імпортується в ЄС з Китаю та України. Український мед склав 25% імпорту меду ЄС у січні-серпні 2023 року, за даними Єврокомісії.

Джерело: Еспресо