Україна імпортує сіль з Африки, бо вона дешевша, ніж із Закарпаття

Технічна сіль, яка видобувається на Закарпатті, коштує дорожче, ніж імпортована з Африки. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

"Своя сіль Україні потрібна, як і будь-які свої ресурси. Тим більше, вона важлива для регіону – це приносить податки та створює робочі місця. Закарпатська сіль з Буштинського родовища зараз коштує 3 тис. грн за тонну", – сказав Микита.

Однак Микита визнав, що зараз Україна імпортує технічну сіль з африканських країн через її низьку вартість.

"Я так розумію, що вона приходить з Польщі через зерновий коридор до портів Одеси. Вона коштує 2,5 тис. грн за тонну. До війни ціна на технічну сіль від "Артемсолі" була 1,5 тис. грн. А коли в перший рік війни не було ніякої солі, ми імпортували з Польщі, і її вартість становила 7-9 тис. грн за тонну", – додав він.

Микита також повідомив, що Закарпаття частково відновило промисловий видобуток технічної солі на Буштинському родовищі в 2023 році. Якість закарпатської солі значно вища, ніж африканської.

"Виробник провів експертизи, і якість цієї солі дуже висока. Тому її будуть купувати", – заявив Микита.

За останній рік інвестор вже вклав близько 170 млн грн в проєкт з видобутку солі. Крім того, підприємство продовжує розробляти родовище, зміцнює тунелі і добуває близько 45 тонн технічної солі на добу. У разі збільшення попиту компанія може збільшити видобуток до 200 тонн на добу.

Зниження цін на деякі продукти

Раніше було повідомлено, що ціни на більшість продуктів харчування зростли в Україні, зокрема на м'ясо і сир. Але в цей же час ціни на яйця, овочі і фрукти знизилися. Однак вартість продуктів очікується зростання навесні через зимові свята.