Україна може вплинути на результати імпічмента Байдену. В США розпочалися розслідування

У Палаті представників Конгресу Сполучених Штатів розпочалися слухання щодо імпічменту президента Джо Байдена. Україна в центрі уваги розслідувань.

Республіканці заявили, що він збрехав про бізнес-справи членів сім'ї і не відмежував їх від своїх офіційних обов'язків, повідомляє Reuters.

Байден, будучи віцепрезидентом, нібито чинив тиск на Україну з метою звільнення генерального прокурора, щоб захистити українську компанію Burisma, до ради директорів якої входив його син Гантер Байден.

Республіканці стверджують, що Байден і його сім'я особисто отримували вигоду від політики, яку він проводив на посаді віцепрезидента під час правління колишнього президента Барака Обами з 2009 по 2017 рік. Окремо вони також стверджують, що Міністерство юстиції втручалося в податкове розслідування щодо Гантера Байдена.

За першу годину слухань не було виявлено нової інформації про фінансові зв'язки Байдена з його 53-річним сином.

Республіканці досі не знайшли доказів неправомірних дій Джо Байдена після місяців попередніх розслідувань, в результаті яких були отримані тисячі сторінок фінансових документів.

Демократи безуспішно вимагали від комісії викликати до суду колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, який намагався знайти докази правопорушень Байдена в Україні.

Республіканці заявили, що планують шукати особисті та ділові банківські записи Гантера Байдена і Джеймса Байдена, брата президента.

"Якби у республіканців був пістолет, що димиться або навіть водяний пістолет, з якого капає вода, вони б представили його сьогодні. Але у них нічого немає", сказав конгресмен-демократ Джеймі Раскін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Байдена отримав звинувачення: йому загрожує 25 років в'язниці

Професор Університету Джорджа Вашингтона Джонатан Терлі і судовий бухгалтер Брюс Дубінський, які виступали у якості свідків, заявили, що комісія має достатньо доказів для початку розслідування, але не має достатньо доказів для обґрунтування звинувачень в імпічменті.

Інший професор права, Майкл Герхардт з Університету Північної Кароліни, сказав, що не почув достовірних доказів, які б виправдовували розслідування, і попередив комісію, що вона керується партійними міркуваннями.

Білий дім заявляє, що розслідування є необґрунтованим і продиктованим політикою напередодні президентських виборів 2024 року, коли Байдену, ймовірно, доведеться зустрітися з республіканцем Дональдом Трампом, якому загрожують чотири майбутні кримінальні процеси.

Невідомо, чи вистачить республіканцям у Палаті представників, які мають вузьку більшість у 221-212 голосів, наприкінці розслідування голосів, щоб підтримати фактичний імпічмент. Але навіть якби таке голосування було успішним, дуже малоймовірно, що Сенат, де демократи мають більшість 51-49, проголосує за усунення Байдена з посади.

Конгресмен-демократ Раскін заявив, що на республіканців тиснув колишній президент Трамп, щоб вони оголосили Байдену імпічмент. Самому Трампу двічі оголошували імпічмент протягом його чотирирічного президентства вперше за те, що він нібито чинив тиск на Україну з метою проведення розслідування щодо Байдена напередодні виборів 2020 року. Обидва рази Трамп був виправданий Сенатом.

Спікер Палати представників Конгресу США республіканець Кевін Маккарті дав розпорядження профільним комітетам почати розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена.

У Білому домі готуються рішуче протидіяти розслідуванню щодо імпічменту і представити його як бездоказову партійну фікцію, яка демонструє схильність Республіканської партії до хаосу.

Водночас Республіканці в Палаті представників заявили, що зосередять своє розслідування на ймовірній злочинній діяльності Гантера Байдена, в рамках його закордонних ділових операцій.

Стосуватиметься розслідування також поки що недоведених тверджень про те, що Джо Байден займався хабарництвом, корупцією або іншим чином зловживав своєю владою, щоб допомогти збагатити свого сина, коли був віцепрезидентом.