Україна намагається залишатися хороброю, попри сумніви Заходу

Стаття у виданні Politico

Єдиний фронт Заходу щодо України демонструє більше тріщин, ніж будь-коли, і Київ не має іншого вибору, як посміхатися і терпіти це.

Через майже 600 днів після початку повномасштабного вторгнення Росії законодавці-республіканці у Вашингтоні, у суботу зірвали спробу виділити великий транш допомоги для країни, яку роздирає війна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Блокада відбулася лише через дев'ять днів після того, як президент Володимир Зеленський відвідав Вашингтон із проханням про подальшу підтримку. Вона показала посилення спротиву серед республіканців у Конгресі, які хочуть припинити допомогу США Україні.

У той час як республіканці голосували "проти" на Капітолійському пагорбі, виборці у Словаччині обрали проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який присягається не відправляти "жодного патрона" в Україну і, схоже, готовий об'єднатися з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном, щоб виступити проти подальшої європейської підтримки Києва. Польща, колись найбільш надійний союзник Києва, 20 вересня зробила шокуючу заяву, що більше не відправлятиме зброю.

У найближчі місяці ЄС підпише угоду про постійну підтримку України на суму близько 50 млрд євро

Ці попередження не означають глибоких політичних змін у Вашингтоні чи Брюсселі. Президент США Джо Байден пообіцяв підтримати Україну, попри бюджетне фіаско. І більшість європейських лідерів надалі рішуче підтримують Україну, і в найближчі місяці підпишуть угоду про постійну підтримку країни на суму близько 50 млрд євро, за словами двох дипломатів ЄС.

На прохання прокоментувати те, що в законопроекті США про тимчасову нестачу будь-якого фінансування для України, прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр сказала: "Президент Байден створив коаліцію з більш ніж 50 країн для надання допомоги на підтримку України. Україна має міжнародну коаліцію, і якщо Путін думає, що зможе нас пережити, він помиляється".

Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС, заявив, що "впевнений", що рішення про блокування фінансування переглянуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

"Продовжимо бути на вашому боці", - заявив він у понеділок, коли його запитали, як дефіцит бюджету США вплине на Україну.

Українські політики, які зіткнулися з критикою з боку США та Великої Британії за те, що виявили недостатню "вдячність" за допомогу Заходу, звучали так само оптимістично.

"Працюємо з обома партіями Конгресу, щоб це більше не повторилося за жодних обставин", - сказав глава МЗС Дмитро Кулеба, з'явившись поряд із Боррелем.

Попри спроби надати ситуації позитивного відтінку, відкрита критика допомоги зі сторони високих західних політиків у поєднанні з онлайн-нападами Ілона Маска на президента Зеленського посилає Києву страшний сигнал.

Повідомлення, що США та ЄС підтримуватимуть Київ, незважаючи ні на що, починає звучати марнослів'ям

Повідомлення, що США та ЄС підтримуватимуть Київ, незважаючи ні на що, починає звучати марнослів'ям.

Україна надалі сильно залежить від підтримки Заходу не лише для боротьби з Росією, а й для підтримки роботи свого державного управління. Згідно з прогнозом бюджету на 2024 рік, Київ розраховує отримати наступного року від міжнародних донорів $42,8 млрд - більша частина коштів надійде зі США. У червні міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що США мають "втрутитися і принаймні надати нам середньострокову допомогу".

На запитання, чи тепер Київ приведе до дефіциту бюджету через ситуацію на Капітолійському пагорбі, представник Марченка відмовився від коментарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Європа також стурбована тим, на що очікувати від США. Хоча більшість країн ЄС погоджуються підтримати Україну, допомога Києву пов'язана з ширшим переглядом довгострокового бюджету ЄС, щодо якого немає згоди. А оскільки всі 27 країн Євросоюзу мають підтримати цю угоду, її може виявитись складно прийняти до кінця року, коли поточна підтримка України зі сторони ЄС закінчиться.

"Щодо питання фінансової підтримки України не ведеться багато політичних дискусій. Це не найскладніша частина головоломки. Але загалом загадка дуже складна - ніхто не наважується нічого передбачити", - сказав дипломат ЄС.

Орбан вже заявив, що не готовий фінансувати Україну, доки вона не перегляне своє ставлення до угорських меншин, які живуть у країні. Хоча критики описують цю позицію як тактичне вето, покликане розблокувати кошти, які Брюссель утримує для самого Будапешта через окрему суперечку про верховенство права, Орбан може використати обрання свого однодумця у Словаччині, щоб посилити свою тактику ведення переговорів.

Країни ЄС надалі підтримують допомогу Україні. Але що якщо США відмовляться від України?

"Держави-члени, як і раніше, загалом підтримують допомогу Україні. Звісно, є великий слон у кімнаті. Що, якщо це провісник того, що США просто відмовляться від України? Хоча це у всіх у голові, я просто не думаю, що це станеться зараз чи найближчим часом", сказав другий дипломат ЄС.

В умовах невизначеності щодо того, чи зможе Україна фінансувати свій бюджет і продовжувати військові дії, українські чиновники щосили намагаються зробити сміливе лице і виглядати вдячними. У розмові минулого тижня прем'єр Денис Шмигаль наполягав на своїй "вдячності" Польщі, союзникові, який був залучений до суперечки з Києвом щодо експорту зерна і тепер присягнув більше не відправляти зброю.

"Хотів би висловити подяку польському народу та всім польським сім'ям за ту підтримку, яку надали і надають українським біженцям", - сказав він.

Переклад Gazeta.ua