Україна вперше здолала у футболі визнаного фаворита

5 жовтня 1996 року збірна України у відборі до Кубка світу-1998 перемогла збірну Португалії 2:1 . Гра проходила в Києві.

Португальці вважалися явними фаворитами. І хоч вони першу гру звели унічию зі збірною Вірменії в Єревані, а українці на виїзді зуміли обіграти Північну Ірландію, саме підопічні тренера Артура Жоржі більше говорили про перемогу напередодні гри.

Тренери українців Сабо й Буряк були не проти нічиєї. Однак розуміли щоби її досягти, треба вибудувати міцну оборону.

Нашим пощастило вже на 5 хвилині. Геннадій Зубов сильно ударив із правого флангу, м'яч зачепив когось із захисників, а голкіпер Вітор Байя не зумів зафіксувати його. Першим на добиванні був Попов із "Шахтаря" 1:0.

Ну що ж, нічия пристойний рахунок

Португальці відповіли шквалом атак. Дива у воротах творив голкіпер "Чорноморця" Олег Суслов. Мав шанс і Сергій Ребров, але арбітр не повівся на його картинне падіння в карному майданчику гостей.

У другій половині гри ситуація не змінилася: Португалія насідала, Україна з останніх сил відбивалася. Ми не витримали на 83-ій хвилині. Навіс, боротьба захисників і точний більярдний удару кут від Жоао Пінту 1:1.

Португальці підхопили м'яч і мерщій побігли встановлювати його в центрі поля. Так спішили вирвати перемогу. За інерцією гості провели кілька атак.

"Ну що ж, нічия пристойний рахунок", підсумував покійний нині коментатор Сергій Дерепа.

Однак Олег Лужний протягнув м'яч на фланг, точно віддав пас на Гусейнова, той на Максимова. Юрій обвів Байю точним ударом у дев'ятку 2:1.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У тому відборі збірна України посіла друге місце після Німеччини, але у стикових матчах програла Хорватії 0:2 і 1:1.