Українцям пояснили, чи може роботодавець звільнити через переїзд чи виїзд за кордон

Україна продовжує боротися проти агресії Росії, через це багато українців змушені залишати свої будинки та переїжджати до інших регіонів чи країн.

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці пояснили, як поступати з працівниками, які покинули своє місце проживання.

Тут пропонують три варіанти розв'язання проблеми:

  1. Перехід на дистанційну роботу. Якщо робота дозволяє виконуватися віддалено за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавець може перевести працівника на роботу віддалено.
  2. Відпустки та простій. Якщо немає можливості працювати віддалено, працівнику можуть дати відпустку без збереження зарплати. Якщо організація не працює через воєнні дії, то всі працівники, незалежно від їх місцезнаходження, мають простій.
  3. Прогули та звільнення. Якщо працівник не виконує свої обов'язки через невідоме місцезнаходження, то роботодавець може розглядати його відсутність як нез'ясовану. Однак це не може бути підставою для звільнення за прогул.

Варто зазначити, що звільнення працівників під час війни має свої особливості, які регулюються законодавством. Під час воєнного стану роботодавець може звільнити працівника за певних умов, наприклад, у разі знищення засобів виробництва або неможливості їх відновлення.

Звільнення за бажанням працівника також має свої особливості під час воєнного стану. Працівник може звільнитися за власним бажанням у строк, який він вказує в заяві про звільнення.

Також працівників можуть звільнити через зміни в організації виробництва або умовах праці.

Варто зазначити, що раніше уряд запропонував значно спростити звільнення українців з роботи.