Українці беруть великі кредити у банках Польщі: на що витрачають кошти

Українські громадяни, які стали біженцями в Польщі, активно користуються кредитами, банківські залишки яких досягають 2,6 млрд злотих ($646,7 млн), повідомляє Money.pl.

Відновлювана вакханалія біженців до країн Європи також спричинила їхній потребі брати значні суми в банківському кредиті. Фінансові експерти в Польщі визначили два основних сценарії використання банківських послуг українськими громадянами:

  • використання польських банківських рахунків для повсякденних операцій;
  • оформлення кредитів з перспективою довготривалого перебування в Польщі.

Згідно з інформацією Бюро кредитної інформації, навіть якщо боргове навантаження повільно збільшується, через півтора року зрозуміло, що перший сценарій є найбільш популярним серед українських біженців. За 2023 рік банки виділили позики на загальну суму 2,6 млрд злотих, що на 2,429 млрд злотих більше, ніж минулорічний показник.

У залежності від типу кредиту, боржники з України поділяються таким чином:

  • 75% - іпотечні кредити;
  • 19% - кредити у готівці;
  • 2% - кредитні картки та виплати.

За даними на жовтень 2023 року, сукупний борг українських позичальників становить 7,942 млрд злотих (1,828 млрд євро). Більшість кредитів, які беруть українці, призначені на придбання житла. Крім того, українці становлять понад 4% від загального числа особистих банківських рахунків у Польщі.

Політика соціальної допомоги українським біженцям в Польщі також змінюється. За словами представника уряду Польщі Петра Мюллера, виплати деяких видів допомоги українцям будуть припинені вже у 2024 році з огляду на зменшення кількості масового виїзду українців за кордон. Він зазначив, що продовження допомоги вже не має сенсу і ймовірно, виплати будуть припинені протягом першого кварталу 2024 року.