Українці стали більш песимістичні щодо перемоги – NYT

Україна стає все більш песимістичною щодо своїх перспектив перемоги у конфлікті з Російською Федерацією, повідомляє видання The New York Times.

Одна з головних причин такого настрою – це те, що Збройні сили України залишилися затиснутими в окопах попереду фронту, тоді як зброя від союзників надходить занадто повільно й починає скорочуватися. Це додає українцям все більше песимізму щодо швидкої перемоги.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, минулої зими українці мали надію на контрнаступ, але тепер більшість готові до переговорів з Росією, хоча багато людей все ще відкидають цю ідею. Довіра до всіх іншим установ, крім армії, також зменшилася, і довіра до уряду спадає з кожним днем.

Багато українців продовжують бути непокірними та підтримувати президента Зеленського та військових. Але нещодавні дослідження показали, що дух, який спонукав багатьох громадян України, включаючи барменів, водіїв та викладачів, піти в армію після російської агресії, послабує.

За словами глави села Тухля Андрія Ткачика, хлопці на фронті втомлюються фізично й психологічно, і він зауважує, що ця війна триватиме довго. У нього та населення сіл взагалі є негативне відчуття, що на полі бою гинуть переважно люди з бідних сільських регіонів, тоді як багатші городяни шукають способи уникнути призову.

Директор Київського інституту соціології Антон Грушецький констатує, що люди стають песимістичними, оскільки вони хочуть жити в безпеці, але не бачать перспектив. Це викликає у них потребу знайти винних, і саме тому довіра до державних інституцій падає.

Після початку вторгнення РФ в українське суспільство спостерігалося "згуртування навколо прапора". Довіра до влади, зокрема до президента, зросла серед громадян.