Українські біженці у Литві стали частіше потребувати одного виду допомоги

Українські біженці у Литві стали частіше потребувати одного виду допомоги

Біженці з України все частіше звертаються за психологічною допомогою

Мантас Єршовас, психолог Вільнюського бюро Міжнародної організації з міграції (МОМ Литва), зазначив, що біженці з України стали набагато активніше шукати психологічну підтримку. Раніше вони приходили із проблемами, але не поверталися для продовження терапії. Тепер ситуація змінилася, і люди стали більш стабільніше.

У 2022 році розпочалася допомога біженцям, і в організації почала працювати одна терапевтична група для 10-12 осіб. Зараз кількість груп збільшилася до п'яти, оскільки зріс попит на психологічну допомогу.

Психолог також зазначив, що зросла кількість людей, які записуються на індивідуальні консультації. Це призвело до збільшення числа психологів, яких наймають для забезпечення послуг населенню.

За слів психолога, основна група, яка звертається за допомогою, - це 30-50-річні українці, переважно жінки. Вони розповідають про війну, втрати та почуття провини. Люди, які залишили своїх родичів на війні, живуть під постійним впливом страху і тривоги.

Біженці з України отримають фінансову допомогу у Литві

У Литві проживає близько 60 тис. біженців із України. Для покращення їхнього становища, литовський кабмін виділив додатково €326 тис. на фінансову допомогу. Біженці отримають одноразову допомогу на облаштування у муніципалітеті, а також компенсацію за навчання дітей. Додатково, уряд Литви виділив кошти на соціальний догляд.

Раніше Литва виділила понад €4 млн на навчання громадян України, які проживають у Литві. Ці кошти були спрямовані на орієнтоване навчання студентів і магістрів, а також на військову допомогу. Під час благодійної кампанії зі збору коштів для сил оборони України було зібрано понад €8 млн.

Читайте також: