Українських біженців в Ірландії знову чекають зміни у підтримці

Українські біженці в Ірландії поступово залишають державне житло

За даними видання "Хвиля", шкільно-житлові комплекси в Ірландії вільняються від українських біженців. Щотижня з безкоштовного житла виїжджає 315 осіб, тоді як країну відвідують лише 105 біженців.

Згідно з даними, з листопада 2023 року кількість українських біженців, що користуються державним житлом в Ірландії, скоротилася з 60 тисяч до менше ніж 50 тисяч осіб.

За словами представників влади Ірландії, ця тенденція свідчить про те, що українці стають більш самостійними завдяки змінам у політиці країни.

Ми це підтримуватимемо - заявив генеральний секретар Департаменту інтеграції Кевін Маккарті.

Українці в Ірландії не мають права на безкоштовне житло, як це може мати місце для шукачів притулку. Зазначимо, що з березня 2023 року розмір виплат біженцям з України знизили з 220 євро до 38,80 євро на тиждень, що призвело до скорочення їхньої кількості.

Термін перебування біженців у державному житлі не може перевищувати 90 днів, після чого вони повинні знайти житло самостійно. За весь період проживання у шкільно-житлових комплексах їм виплачується повна сума винагороди.

Натомість, влада Ірландії ще не прийняла рішення про продовження захисту для українських біженців після закінчення дії Директиви ЄС у березні 2025 року.