"Український борщ": Нацбанк презентував нову монету

Національний банк України випустив нову пам'ятну монету "Український борщ" номіналом у 10 гривень.

Її ввели в обіг у п'ятницю, 29 вересня. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Український борщ" - це срібна монета діаметром 38,6 мм. Її випустили тиражем в 2500 штук.

На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України, зазначено рік карбування та номінал. У центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Це символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя, оздоблену орнаментом за трипільським мотивом, який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу", - йдеться у повідомленні.

На реверсі зображено стилізовану композицію, що наповнена традиційним українським колоритом та побутом, у її центрі - тарілка борщу.

Дизайн монети розробив заслужений художник Микола Кочубей, скульптор Володимир Атаманчук.

У Нацбанку нагадують, що минулого року ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.

"Ми вважаємо своїм обов'язком бути дотичними до збереження та примноження української культури та національної спадщини. І ці нові монети стануть ще одним нагадуванням про унікальність нашої країни та її народу", зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

В Україні продовжили термін обігу монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених у обіг до 2003 року. Їх можна буде обмінювати до кінця дії воєнного стану та ще впродовж трьох місяців після його припинення або скасування.

Перед цим планувалося, що обміняти гроші можна буде тільки до 30 вересня.