Уряд заборонив стягувати штрафи за комунальні послуги з деяких українців

Кабінет Міністрів України вирішив, що у період воєнного стану не можна стягувати борги та штрафи за комунальні послуги з мешканців окупованих територій або з територій, де тривають бойові дії, а також з тих, у кого майно пошкоджене від воєнних дій. Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

У цей період також не можна нараховувати та стягувати від населення штрафи, пеню, відсотки та інші нарахування за заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Також є заборона на припинення або зупинення надання послуг через неоплату або часткову оплату.

Закріплено заборону на стягування боргів, що виникли після 24 лютого 2022 року, від споживачів на територіях, де тривають бойові дії, або у споживачів, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних подій, а також від споживачів, що проживають на окупованих територіях.

Kабмін встановив деякі заборони щодо оплати житлово-комунальних послуг у постанові № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг».

Під час воєнного стану заборонено:

  • нараховувати та стягувати штрафи, пеню, відсотки за заборгованість, що виникла за несвоєчасну або неповну оплату за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти або зупиняти надання послуг у разі неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, що виникла після 24 лютого 2022 року до закінчення бойових дій або тимчасової окупації територій.

Проте, воєнний стан не звільняє українців від оплати комунальних послуг. Плата нараховується за весь період користування послугами, але сплатити треба буде після закінчення війни.

Навіть зі заборгованістю, можна отримати субсидію на комунальні послуги. Для цього потрібно укласти договір про реструктуризацію заборгованості з постачальником та подати заяву на субсидію в Пенсійний фонд.