В НБУ прокоментували перший день режиму гнучкого курсу долара

Перехід України до режиму керованої гнучкості обмінного курсу призвів до зростання попиту на валюту на міжбанку.

Національний банк України продав 3 жовтня "скільки потрібно", щоб задовольнити цей попит та стабілізувати ситуацію, йдеться у публікації голови НБУ Андрія Пишного у Facebook.

"Зростання попиту на ринку було очікуваним, оскільки природньо, що валютний ринок намагається протестувати рішучість НБУ. Після відмови від фіксованого курсу гривня не здійснила політ у космос, який пророкували російські ІПСО", - написав він.

Якщо врахувати, що ще 2 жовтня курс продажу валюти на міжбанку був близьким до 36,9 грн/долар (офіційний курс +1%), то гривня навіть дещо зміцнилася. 4 жовтня курс встановили у межах 36,59 грн/долар. Це лише на 0,06% вище, ніж офіційний курс, який діяв раніше.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"НБУ продав стільки, скільки потрібно, щоб задовольнити цей попит. І це ще раз підтверджує той факт, що в нас немає "червоних ліній" у частині інтервенцій. Мета НБУ - зберегти курсову стійкість. Переконаний, що, коли ринок зрозуміє, що НБУ не планує відпускати гривню у вільне плавання, інтервенції поступово стабілізуються", - додав Пишний.

Він зазначив, що коливання курсу ще будуть, але в обидва боки і дуже несуттєві.

"Натомість учасники ринку зможуть поступово пригадати, як це працювати за нормальних умов, а фінансова система та економіка - ліпше адаптуватися до зовнішніх і внутрішніх шоків", - додав очільник НБУ.

3 жовтня Національний банк запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. Новий курсовий режим посилить стійкість української економіки і валютного ринку.

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого минулого року.

За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

НБУ, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. Офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.