Вчені встановили, що їла древня істота

Вчені уперше знайшли останки древнього трилобіта із залишками їжі всередині.

До цього про харчування трилобітів було відомо лише за непрямими свідченнями, передає Science Alert.

Трилобіти вимерла група морських членистоногих, яка існувала протягом палеозойського періоду. Вони мали характерний панцир і тіло, поділене на три сегменти. Трилобіти були одними з найдавніших форм життя на Землі і мали велике розмаїття видів.

250 млн років тому на Землі існувало понад 20 тис. видів трилобітів.

Вчені з Карлового університету у Чехії вдалося знайшли останки трилобіта Bohemolichas incola віком 465 млн років. У травній системі збереглися фрагменти панцира.

На панцирі не було слідів розчинення, гострі краї фрагментів залишилися недоторканими. Це вказує на те, що середовище в шлунку трилобіта було не кислим, а лужним або нейтральним. Так само перетравлюють їжу сучасні ракоподібні та павуки.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Майже весь травний тракт був заповнений. Деякі фрагменти були достатньо великими, вчені могли їх ідентифікувати. Вони належали донним безхребетним.

Найчастіше зустрічалися фрагменти раковин остракод невеликих ракоподібних, схожих на креветок. Трилобіти також їли гіолітових равликів, морських зірок, родичів морських їжаків стилофор та інших тварин з тонким панцирем.

"Невибіркова харчова поведінка B. incola припускає, що це був переважно опортуністичний падальник. Ймовірно, B. incola харчувався з нагоди, збираючи мертвих чи живих тварин, які легко розклалися, або були достатньо маленькими, щоб їх можна було проковтнути цілком", кажуть вчені.

У Єгипті в селищі Береніс на березі Червоного моря вчені досліджують стародавній храм віком 1700 років. Дослідники з'ясували, що у його стінах проводили жертвопринесення з використанням соколів.

Подробиці ритуалу викликали безліч запитань у вчених. Наприклад, поряд із постаментом, куди потрібно було класти підношення богам, чомусь лежав гарпун.