Ветеран з Вінниччини за тиждень пробіг на протезі два марафони

Ветеран з Вінниччини, Роман Кашпур, успішно пройшов два марафони за сім днів. По-перше, 5 листопада він взяв участь у 52-му Нью-Йоркському марафоні, а потім, 29 жовтня, пробіг марафон морської піхоти США. В своєму пості у Facebook, Роман поділився своїми враженнями.

Кашпур дуже щасливий, що зміг виконати свою поставлену мету та здійснити свою американську мрію. Водночас він підкреслив, що це тільки початок його спортивного шляху, і в майбутньому він має намір бігати, підтримувати та мотивувати інших.

Роман Кашпур обіцяє збирати кошти на протези для поранених солдатів під час його бігових заходів. Усі накопичені гроші будуть передані благодійному фонду.

Під час 52-го Нью-Йоркського марафону Кашпур зміг побити свої попередні досягнення, які він отримав на Лондонському марафоні та Марафоні морської піхоти у Вашингтоні.

Варто зауважити, що Роман Кашпур став першим українським ветераном, який зміг пробігти повну дистанцію марафону на протезі. Наразі він вже взяв участь у трьох марафонах: Нью-Йоркському, Марафоні морської піхоти США, і 43-му Лондонському марафоні, а також пройшов півмарафон у Брюсселі цієї весни.

Роман Кашпур пішов добровольцем на фронт у 19 років. Він отримав важке поранення в результаті вибуху на міні, що призвело до ампутації кінцівки. Після цього він розпочав займатися спортом і менш ніж за рік від ампутації виборов перемогу в "Іграх героїв".

Місце, де встановлений рекорд Романа, має особливе значення для нього. Саме туди його гелікоптером доставили після підриву на ворожій міні в 2019 році. Вага літака, який рекордно перетягнув Роман, становила 16 тонн, що символізує його власний важкий шлях, який почався 16 травня 2019 року, коли він отримав поранення.

Проте, війна змінила плани Романа щодо спорту. Він відправив свою родину до батьків на Вінниччину, у місто Хмільник, і повернувся на фронт, щоб боронити Харківщину. Ось тоді Роман Кашпур боронив Україну на протезі - розвіднику вдалося повернутися на захист своєї країни. Через півроку він повернувся додому і зараз активно займається волонтерством та спортом.