Вибори в Польщі: що турбує Брюссель

Стаття у британському діловому виданні The Financial Times

Донедавна чиновники у Брюсселі сподівалися, що лідер опозиції Дональд Туск повернеться до влади у Польщі наступного місяця. Перемога на виборах могла б відновити довіру у відносинах між Польщею та ЄС і завдати удару по зростаючій хвилі нелібералів і країн-скептиків щодо допомоги Україні в Євросоюзі.

Але з наближенням в Польщі виборів 15 жовтня дипломати ЄС почали розуміти, що протилежний результат набагато вірогідніший і матиме серйозні наслідки для ЄС.

"Дуже багато залежить від того, що відбудеться у Варшаві. І ознаки зараз не добрі", - сказав один із високих чиновників ЄС, який говорив на умовах анонімності, щоб не втручатися у політичний процес іншої країни.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Правляча у Польщі права партія "Право і справедливість", ПіС, яка провела більшу частину свого восьмирічного перебування при владі у протиріччях із Брюсселем, очолила порочну кампанію, щоб зберегти свою позицію навіть за рахунок підтримки України. Уряд заборонив імпорт українського зерна, оголосив про припинення пільг для українських біженців, які рятуються від війни, і заявив про можливість припинення постачання зброї в Україну.

Крім внутрішніх наслідків цієї зміни у відносинах у п'ятому за величиною члені ЄС, перспектива співпраці ПіС з крайніми правими лякає чиновників ЄС, оскільки ця ситуація має потенціал для консолідації неліберальної групи країн Євросоюзу, яка може ще більше ускладнити прийняття рішень усередині блоку.

Чиновники та дипломати ЄС розповіли, що готуються ще до п'яти років правління ПіС, що призведе до глибшого розколу між Варшавою та Брюсселем, а також між ключовими столицями, такими як Париж та Берлін, що значно ускладнить досягнення консенсусу в ЄС з важливих питань.

До кінця року Брюссель має намір досягти угоди про початок переговорів щодо вступу України і Молдови в ЄС. Воно може бути заблоковане або ускладнене Польщею, Угорщиною та Словаччиною.

До кінця року Брюссель має намір досягти угоди про збільшення загального бюджету блоку, нової угоди про правила регулювання бюджетів країн-членів, рішення про початок переговорів про вступ України та Молдови, та формальне впровадження нової системи для роботи з прохачами притулку та мігрантами, які прибувають до блоку. Все це може бути заблоковане або ускладнене Польщею, а також Угорщиною та, можливо, Словаччиною.

Чиновники ЄС побоюються, що східні країни-члени відчують сміливість затримати ухвалення рішень ЄС у сферах, що потребують одностайності

Колишній прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо сподівається на політичне повернення на виборах, які відбудуться у неділю, і його скептична щодо України та дружня щодо Росії позиція, ймовірно, закріпить його у неліберальному таборі угорського прем'єра Віктора Орбана. Чиновники побоюються, що східні члени відчують сміливість затримати ухвалення рішень ЄС у сферах, які потребують одностайності.

Поступки щодо України, на які правляча партія Польщі вже була готова піти крайнім правим, стали "дуже небезпечним" провісником її потенційної майбутньої риторики щодо ЄС, сказав один високий чиновник із іншої країни-члена.

Даніель Хегедюс, старший науковий співробітник німецького "Фонду Маршалла", сказав, що хоча вибори в Польщі все ще можуть призвести до різних результатів, більшість із них будуть негативними для ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

"У будь-якому випадку це матиме дуже важливі наслідки. Ми в руках польських і словацьких виборців. Можлива поява зростаючого ядра неліберальних, авторитарних сил у Центральній та Східній Європі, а також у Південній Європі. Очевидно, це ще більше ускладнить координацію зовнішньополітичних дій ЄС. Ті, хто дуже оптимістично підходив до виборів у Польщі, забули, що у Варшаві існує авторитарна глибинна держава, яка вкорінилася", - сказав він.

Брюссель покладав надії на Туска, колишнього прем'єр-міністра Польщі, який провів п'ять років на посаді президента Європейської ради, представляючи уряд Євросоюзу. Він повернувся до Польщі, щоб очолити правоцентристську опозицію країни, усунути ПіС від влади та змінити відносини Варшави з ЄС.

Це, як припускали в Брюсселі, зробило б Орбана ще більш ізольованим у вищому керівництві ЄС і кинуло б виклик очікуванням хвилі правих, що насувається, на європейських виборах у травні наступного року. Але коаліція Туска, за опитуваннями, як і раніше, твердо програє ПіС, і їй буде потрібна коаліція, як мінімум, з двома іншими дрібнішими центристськими і лівими силами, щоб забезпечити парламентську більшість.

Поляки розвинули схильність воювати проти всіх відразу. Все більш імовірно, що наступний уряд у Варшаві розширюватиме цей підхід - представник ЄС

"Поляки розвинули схильність воювати проти всіх одразу. Здається дедалі ймовірнішим, що наступний уряд у Варшаві лише розширюватиме цей підхід", - заявив представник ЄС.

Брюссель заморозив кошти ЄС через те, що судова реформа у Польщі порушує принципи верховенства права. ПіС заперечує це і стверджує, що Брюссель перегинає палку.

Ні ПіС, ні Конфедерація не виступають за вихід Польщі з ЄС, але виступають за радикальні зміни Євросоюзу зсередини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Ми прагнемо змінити напрямок, у якому рухається ЄС. Чекаємо на наступні європейські вибори, наступного року, чекаємо на зміни, і вони настануть", заявив цього місяця лідер ПіС Ярослав Качинський.

Польща і Угорщина в останні роки розійшлися через тісні відносини Орбана з Кремлем, що продовжуються. Але вони працювали разом протягом минулого року, щоб значно затримати прогрес ЄС з таких питань, як міграційна реформа та оподаткування транснаціональних корпорацій.

Посилення занепокоєння Брюсселя це календарна примха, яка означає, що Угорщина головуватиме у Раді ЄС по черзі з липня по грудень наступного року, а Польща з січня до червня 2025 року. Вони можуть понизити рівень невигідних для них тем у законодавчому порядку денному ЄС.

Росія залишається головним розколом серед європейських правих сил. Попри це, основа стратегічної співпраці між Польщею та Угорщиною залишається, і це пакт про взаємний захист від санкцій ЄС та інтервенцій Брюсселя проти них залишається. Вони вже координують дії щодо цього, щоб шантажувати ЄС", - сказав Хегедюс.

Переклад Gazeta.ua