Військові звернулися до воєнкома з Закарпаття, який давав чоловікам право на виїзд за кордон

Військові звернули увагу на рішення суду щодо полковника Сергія Зубатова - він був визнаний винним у перевищенні службових повноважень та непідставному виключенні 20 чоловіків з військового обліку. За це Хустський районний суд Закарпатської області наклав на нього штраф у розмірі 3400 гривень. Військові з Закарпаття висловили своє обурення цим рішенням у відеозверненні.

Один з захисників вказав, що це - вершина знущання над усіма, і він інші військові розуміють, чому воєнком виключив цих людей з обліку і чому суддя прийняв таке рішення. Він також нагадав про інші вироки суду, коли громадян за незначні крадіжки засуджували до п'яти років ув'язнення.

@oleksandra7773

 

♬ оригінальний звук - Oleksandra????????

У постанові суду, винесеній у жовтні 2023 року, йдеться про те, що полковник Сергій Зубатов безпідставно виключав офіцерів запасу з військового обліку, перевищуючи свої повноваження. Він це робив без оформлення і затвердження свідоцтв про хворобу регіональною ВЛК. Таким чином 20 офіцерів були виключені з обліку та мали право виїзду за кордон.

Згідно з чинним законодавством, за часів воєнного стану постанови ВЛК щодо таких офіцерів запасу повинні затверджуватись штатною ВЛК регіону. Якщо це не робиться, офіцер не може бути виключений з обліку.

Щодо полковника, щодо його недбалого ставлення до служби порушено кримінальну справу, але її пізніше закрили. Виявилося, що його дії є адмінправопорушенням. Сам полковник в заяві, яка знаходиться у матеріалах справи, визнав свою провину у перевищенні службових повноважень.

Справа була розглянута судом, який визнав військового винним у адмінправопорушенні та призначив йому штраф у розмірі 3400 гривень. На це рішення можна подати апеляцію.

Раніше було повідомлено, що правоохоронці зайнялися очільником військкомату та керівницею ВЛК у Харкові. Зловмисники пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації та виїхати до Євросоюзу, представляючи підроблені документи. Також було виявлено, що завідувач кафедри соціальної роботи одного з місцевих інститутів на Закарпатті продавав студентські квитки ухилянтам. Він використовував свій посадовий статус, щоб надавати клієнтам привілеї при вступі до вишу без необхідних вступних іспитів. Такі студенти мали шанс відтермінувати призов.

Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції виявило знаки незаконного збагачення у районного військкома Одеси. Подружжя військкома купило квартиру в Одесі за 600 тисяч гривень, яку через рік продало за 7,56 мільйонів гривень. Потім дружина придбала автомобіль Toyota Highlander за майже 1,9 мільйона гривень, який було продано за 2 мільйони гривень. Того ж року мати військкома подарувала йому житловий будинок у Овідіопольському районі Одеської області, який оцінили в 1 мільйон гривень.

Нагадаємо, що у воєнкома з Самбору були виявлені активи на суму 4,4 мільйона гривень, а він був звинувачений у катуванні чоловіка.