Вийти з СНД та попроситися до ЄС: неурядові організації звернулись до влади Вірменії

Низка вірменських громадських і політичних об'єднань закликають владу країни негайно розпочати процес виходу з ОДКБ, Євразійського економічного союзу, СНД. Вони також вимагають подати заявку на членство в Євросоюзі.

Із такою заявою громадсько-політичні організації виступили під час Форуму незалежності 1 жовтня, повідомляє вірменська служба Радіо Свобода.

У об'днанні заявили, що засуджують "загрози з боку Росії та Азербайджану незалежності та територіальної цілісності Вірменії". Вони також закликали вірменських політиків негайно та радикально переглянути відносини із РФ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"У наші дні антивірменська позиція і політика, яку проводить російська влада, жертвами яких став вірменський народ Нагірного Карабаху, не тільки погані, а й ще більше поглиблюють прірву, що виникла між Вірменією та Росією в останні роки. Роблять її практично непереборною, що створює гостру необхідність радикального перегляду всієї чинної договірно-правової бази між Республікою Вірменія та Російською Федерацією", - йдеться у заяві.

Неурядові організації також заявили про "насильницьку депатріацію арцахських вірмен за допомогою голоду та військової агресії", порівнюючи це із "російською агресією та геноцидом проти народу України".

Організації та політичні сили вимагають від вірменської влади розірвати всі військові та економічні угоди з Росією. А також заборонити мовлення російських державних телеканалів і каналів, пов'язаних з державою, що транслюються в вірменському мультиплексі і через кабельну мережу.

Окрім того закликають підписати двосторонні угоди про стратегічне партнерство з країнами-членами ЄС, США, Канадою, Індією та іншими демократичними державами Заходу. Вимагають ініціювати кроки для поглиблення двостороннього та багатостороннього військового та військово-технічного співробітництва з країнами Заходу.

Після операції азербайджанських військ у регіоні Нагірного Карабаху "влада" невизнаної республіки Арцах заявила про припинення свого існування з початку 2024 року.

19 вересня Азербайджан оголосив про антитерористичні заходи локального характеру у Нагірному Карабасі. Вірменія відмовилася спрямовувати туди свою армію.