Вірменія тепер може арештувати Путіна: парламент ратифікував Римський статут

Національні збори Вірменії 3 жовтня ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Рішення підтримали 60 депутатів від правлячої фракції "Громадянський договір". Опозиційні фракції "Вірменія" та "Честь маю" проголосували "проти". Про це повідомляє видання "Новини-Вірменія".

Перед цим в МЗС РФ погрожували, що ратифікація Вірменією Римського статуту "матиме негативні наслідки для двосторонніх відносин". У Москві також нарікали, що Єреван не врахував пропозиції Москви щодо статуту.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вірменія підписала Римський статут ще 17 липня 1998 року, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд у 2004 році визнав зобов'язання договору такими, що суперечать низці положень Конституції, що діяла на той момент.

Але наприкінці 2022 року уряд Вірменії знову звернувся до КС щодо перевірки конституційності Римського статуту. У Єревані сподіваються, що ратифікація цього документа дозволить ініціювати в МКС судовий розгляд справи проти Азербайджану за воєнні злочини.

Конституційний суд 24 березня 2023 року визнав зобов'язання Вірменії щодо Римського статуту МКС такими, що відповідають Основному закону країни.

Саме на підставі Римського статуту Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна за підозрою в незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Тому будь-яка країна, яка підписала й ратифікувала Римський статут, має заарештувати Путіна й видати його міжнародному правосуддю, якщо він приїде на її територію.

Низка вірменських громадських і політичних об'єднань закликають владу країни негайно розпочати процес виходу з ОДКБ, Євразійського економічного союзу, СНД. Вони також вимагають подати заявку на членство в Євросоюзі.

Із такою заявою громадсько-політичні організації виступили під час Форуму незалежності 1 жовтня.