Влада виселяє жителів Харківщини, щоб розмістити військових? Новий фейк РФ

Розповсюджується фейк про виселення людей з Харківщини

Російські пропагандисти створили новий фейк, за яким влада виселяє мешканців Харківської області, щоб у їхніх будинках розмістилися українські військові і закордонні найманці. Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

У Центрі нагадали, що російські ЗМІ з початку війни поширюють інформацію про використання ЗСУ цивільними об'єктами як "живим щитом".

Воїни ЗСУ не використовують цивільну інфраструктуру для ведення бойових дій і не виганяють людей на вулицю, а навпаки роблять усе, аби захистити українців від російських окупантів

Фактчекери підкреслюють, що жодного виселення насправді не відбувається. В даний час через постійні обстріли на прикордонних населених пунктах поряд з Росією триває евакуація сімей з дітьми.

Нагадаємо, що раніше російські пропагандисти поширювали фейк про загибель головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова в результаті ракетного удару у Чугуєві Харківської області. Цей фейк розповсюджували у прокремлівських Telegram-каналах.

Також російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію про евакуацію Харкова через можливе оточення.

Рада оборони Харківщини ухвалила рішення про евакуацію родин з дітьми з 47 прифронтових населених пунктів області.

Поки що немає причин для евакуації Харкова. Влада буде розглядати це рішення в разі загострення ситуації та загрози окупації міста.

На мережі часто поширюються інформаційні вкиди про 300 тисяч солдатів, які Росія хоче зібрати для нападу на Харків. Анонімні російські чиновники стверджують, що президент РФ Володимир Путін планує окупувати Харків і це може припинити шаленство.