Ворог втрачає бойові можливості на півдні - карти боїв

Бойові можливості російських підрозділів, які постійно воюють на південному фронті на Оріхівському напрямку, значно погіршилися.

Росіяни на Запоріжжі більше не можуть проводити всі контратаки і протистояти українського прориву, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях досі напружена. Бої на Донбасі тривають.

"Міністр оборони РФ Сергій Шойгу під час селекторної наради 3 жовтня з російським військовим керівництвом відзначив дивну групу російських збройних формувань, які діють у західному напрямку Запорізької області. Вибір Шойгу може свідчити про те, що той прагне відзначити російських командирів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо безперервних контратак", - сказано у свіжому звіті.

Шойгу приписує успішні російські оборонні операції навколо Роботиного і Вербового підрозділам 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія РФ, Південний військовий округ), 56-ї повітряно-десантної бригади, 56-ї повітряної армії (Південного військового округу), 56-го десантно-штурмового (ПДВ) полку (7-ї дивізії ПДВ), 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморського флоту) та 291-ї гвардійської артилерійської бригади (58-ї армії ПдВО).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Шойгу не виділив інші формування, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине-Вербове, такі як 108-й полк (7-а дивізія ПДВ) або 247-й полк (7-а дивізія ПДВ). Міністерство оборони Росії регулярно навмисно применшує або завищує досягнення певних командирів, щоб досягти політичних цілей російського військового командування. Деякі з виділених Шойгу формувань постійно контратакують на лінії Роботине-Вербове, що завдає їм шкоди", - йдеться у в повідомленні.

У звіті нагадали, що 26 вересня в ISW зафіксували, що підрозділи 70-го гвардійського мотострілецького полку та інші формування 58-го АК (ймовірно, включаючи 291-шу гвардійську артилерійську бригаду) продовжували контратакувати поблизу Новопрокопівки, незважаючи на їхній ймовірний деградований стан.

В ISW вважають, що залучення 70-го гвардійського мотострілецького полку до цих контратак свідчить про те, що бойові можливості активних елементів 7-ї дивізії ПДВ значно погіршилися, і що вони більше не можуть проводити всі контратаки вздовж українського прориву на Оріхівському напрямку.

Російські окупанти воюють застарілим озброєнням, і кажуть, що їм бракує нагород.

Зокрема, російські бойовики з батальйону "Восток" скаржаться на те, що командування недостатньо нагороджує батальйон за його самовідданість у складі російського оперативно-тактичного з'єднання "Каскад".

Окупанти також заявили, що військове командування не виконує свої обіцянки. Мовляв, з початку повномасштабного вторгнення особовий склад воював на передовій замість того, щоб виконувати функції "зачистки" після штурмів.