Вступ України до ЄС: коли розпочнуться переговори

За словами віцепрем'єрки Ольги Стефанішини, Європейський Союз розпочне офіційні переговори з Україною щодо її членства в ЄС вже наступного понеділка, 18 грудня. Вона оголосила про це під час телемарафону.

У вівторок, 18 грудня, Ольга Стефанішина проведе переговори з представниками Єврокомісії щодо наступних кроків після ухвалення рішення почати перемовини про вступ України до ЄС.

За її словами, вже через 15 хвилин після ухвалення рішення вона отримала дзвінок від Європейської комісії щодо проведення переговорів. Отже, наступного понеділка вони відбудуться. Ольга Стефанішина також зазначила, що сторони будуть враховувати геополітичну ситуацію та встановлюватимуть строки, враховуючи це.

Віцепрем’єрка підкреслила, що основне рішення щодо початку переговорів з Молдовою та Україною вже прийнято. Тривалість переговорів буде залежати від виконання інтересів всіх сторін.

14 грудня Європейська рада ухвалила рішення про старт переговорів щодо вступу України до ЄС.

За даними Єврокомісії, переговори про вступ України до ЄС рекомендувалися ще на початку листопада. Але перед початком переговорів Україна повинна завершити започатковані реформи.

Президент України Володимир Зеленський заявив 21 листопада, що Україна виконала всі необхідні умови для реального початку переговорів про вступ в ЄС. Він стверджує, що всі рішення, які повинна була прийняти Україна, вже прийняті.