Зараз ідеальний час, щоб Байден передав Україні заморожені активи Росії

У виданні The Hill зʼявився матеріал від почесного науковця Американського інституту підприємництва Норма Орнштейна та колишнього федерального прокурора та радника організації Lawyers Defending American Democracy Денніса Афтергута.

Ця стаття розглядає наслідки подій на Близькому сході не тільки для Ізраїлю, але й для іншого конфлікту - російського вторгнення в Україну.

У США розглядається питання надання військової допомоги Ізраїлю, тоді як у Конгресі постає виклик щодо продовження постачань озброєнь для України. Декілька сенаторів висловлює заклик перенаправити фінансування з України на Ізраїль.

Президент Байден може витягнути країну з кризи в Палаті представників шляхом припинення фінансування України.

Колишній спікер Палати представників, Кевін Маккарті, відклав пакет допомоги Україні перед своєю відставкою. Фінансовий директор Пентагону зазначив, що залишилося лише $5 млрд допомоги для України.

Шлях до продовження допомоги Україні урізноманітнюється тактичною ситуацією в Палаті представників, але президент Байден може втрутитися і допомогти Україні, передавши їй заморожені суверенні активи Росії в США.

Дії Росії на порушення суверенітету України не мають юридичного підґрунтя. Американські вчені надали належні аргументи для дій Байдена.

Президент може на підставі закону передати Україні заморожені активи Росії. Така практика вже існує, даючи приклад з іракськими активами, переданими Комісії з компенсацій ООН після вторгнення Саддама Хусейна в Кувейт.

Крім юридичних підстав, моральний імператив такого кроку очевидний. Підтримка України є вигідною для національної безпеки США і сприятиме поліпшенню її іміджу.

Президент Байден має можливість вплинути на ситуацію видачею активів Україні, і він повинен скористатися нею. Криза не може бути проґавлена.

Переклад Gazeta.ua