Заступниця міністра юстиції відреагувала на хейт із салом для полонених

Хейт щодо закупівлі сала за завищеними цінами був перебільшений - Заступниця міністра юстиції

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що критика щодо закупівлі сала за завищеними цінами була перебільшеною. Вона повідомила, що кошти на це придбання не були виділені з державного бюджету, а отримані від окупантів через спеціальний фонд. Вироби, куплені за допомогою цих коштів, використовуються для утримання військовополонених.

Заступниця міністра також пояснила, що закупівля проводилась в рамках системи ProZorro, націнка на сало була зроблена з метою заробітку грошей для табору, а не для передачі їх в Росію. Вона вважає, що хейт довкола сала був перебільшений.

"Беремо те ж сало, яке наробило стільки галасу. Товар купувався для магазину табору. Перед продажем полоненим на сало ставилася певна націнка. Адміністрації закладу вигідно продати сало полоненому з тією метою, щоб зароблені гроші він потратив у крамниці закладу, а не повіз їх до Росії. Тому хейт довкола сала, на мою думку, він був перебільшеним" - сказала Олена Висоцька.

Згідно з Женевською конвенцією, російські окупанти отримують щодня 10 гривень за свою працю. Зароблені кошти вони можуть витратити на продукти або товари, що представлені у магазині табору. В 2022 році табір "Захід 1" заробив близько 400 тисяч гривень, а в 2023 році - понад 800 тисяч гривень.

Олена Висоцька наголосила, що важливо залучити бізнес до співпраці з Міністерством Юстиції, оскільки це принесе додаткове фінансування установам і живі гроші для ув'язнених.

На даний момент в Україні перебувають в полоні приблизно 28 тисяч цивільних осіб.

Ссылки:

Блок галереї (Чим займаються та що читають військовополонені РФ? Репортаж із найбільшого табору)