Завершилися переговори щодо формули миру в Україні: які результати

На Мальті відбулася третя зустріч радників із питань національної безпеки та радників зовнішньої політики щодо української формули миру. У переговорах взяли участь дипломати 66 країн та міжнародних організацій. Зустрічі долучилися делегації країн з Азії, Африки й Латинської Америки, повідомила пресслужба Офіса президента 29 жовтня.

Зустрічі на рівні радників передували саміту на рівні послів, під час яких було розроблено конкретні плани реалізації пунктів формули миру та створені міжнародні робочі групи. Увагу зосередили на п'яти ключових пунктах формули миру президента Володимира Зеленського.

По-перше, план щодо ядерної безпеки передбачає повне виведення терористів РФ і цивільних осіб, а також зброї й обладнання з території Запорізької АЕС. План також визначає роль МАГАТЕ в контролі за дотриманням правил експлуатації ядерних установок і вивчення механізмів відповідальності.

По-друге, розроблений план щодо енергетичної безпеки спрямований на запобігання порушенням енергетичної безпеки та агресії Росії з використанням енергії як засобу впливу. План передбачає розробку моделі енергетичної стійкості.

По-третє, є плани щодо безперебійного постачання продовольства. Вони включають посилений захист портової та логістичної інфраструктури, розмінування морських шляхів та підтримку страхування суден і вантажів.

По-четверте, для повернення депортованих дітей, цивільних заручників та військовополонених передбачається створення міжнародної моніторингової групи та визначення механізму збору інформації про них. Також передбачаються додаткові санкції проти РФ та тиск на терористів для надання ООН та МКЧХ доступу до українських полонених.

Нарешті, план щодо відновлення територіальної цілісності України має на меті вдосконалення механізмів реалізації базового принципу поваги до територіальної цілісності та суверенітету, закріпленого в Статуті ООН.

28 жовтня на Мальті розпочалася третя зустріч радників з національної безпеки щодо української формули миру. Участь у зустрічі взяли представники країн Заходу і Глобального Півдня. Головною темою обговорень була реалізація п'яти пунктів формули миру, серед яких ядерна безпека, енергетична безпека, безперебійне постачання продовольства, повернення депортованих осіб і відновлення територіальної цілісності. Зустрічі відбулися вже раніше в Данії та Саудівській Аравії, але Росія на них не була запрошена.