Зеленський анонсував саміт миру

Україна та Швейцарія готуються до глобального саміту миру

Україна і Швейцарія розпочинають підготовку для проведення глобального саміту миру на рівні лідерів держав. Про це сказав президент України Володимир Зеленський на пресконференції з президенткою Швейцарії Віолою Амгерд, повідомляє Gazeta.ua.

Зеленський сказав про успішність роботи 14 січня учасників зустрічі у форматі радників щодо формули миру.

"Було значне розширення представництва. Вже більше 80 держав, як сказала пані президент, і міжнародних інституцій задіяні. Ми цінуємо це. Я вдячний пані президенту, її команді за домовленість, що наші команди вже від завтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії на рівні лідерів глобального саміту миру", - сказав Зеленський.

Саміт має "наповнити необхідною енергією усе, що вже вдалося досягнути та має визначити, що завершення війни має бути виключно справедливим, а відновлення дії міжнародного права має бути здійснено повністю", заявив президент.

На пресконференції Зеленського запитали, яка роль Китаю буде на шляху до миру.

"Вони грають велику роль у світі. Тому ми б дуже хотіли, щоб Китай також був залучений до нашої формули. Також залучений до саміту. Будемо надіятись, що всі цивілізовані країни будуть залучені до саміту миру", - сказав президент.

Успішна зустріч радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав

Вчора у швейцарському місті Давос відбулася зустріч радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації формули миру. Участь у заході взяли представники 81-ї держави.

У 2022 році президент Володимир Зеленський назвав 10 пунктів формули миру.

Говорити про завершення війни можна буде лише після того, як РФ виведе свої війська з території України, сказав президент.