Зеленський відзначив Мустафу Джемілєва званням Героя України

Президент України Володимир Зеленський присвоїв лідеру кримськотатарського народу, народному депутату Мустафі Джемілєву звання Героя України та привітав його з 80-річчям. Про це глава держави повідомив у своєму каналі в Telegram.

Сьогодні Мустафі Джемілєву виповнилося 80 років, - написав Зеленський. - Я привітав його та висловив подяку за захист свободи України та кримськотатарського народу. Також відзначив його званням Героя України. Мустафа Джемілєв - сильна, достойна та смілива людина. Все його життя присвячене захисту волі народів. Бажаю йому перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. Ми робимо все можливе, щоб наблизити звільнення Криму.

Про присвоєння звання Героя України Джемілєву також повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він написав, що щойно повернулися від президента, який вручив Джемілєву орден держави, як підтвердження присвоєння йому звання Героя України, найвищої відзнаки в країні.

Мустафа Джемілєв є відомим політичним і громадським діячем кримськотатарського походження. Він був головою Меджлісу кримських татар з 1991 по 2013 роки і колишнім радянським дисидентом. Через свої протести та супротив по відношенню до депортації та заборони повернення кримським татарам на свою батьківщину, Джемілєва багато разів ув'язнювали в СРСР і піддавали тортурам.

Раніше було повідомлено, що Джемілєв отримав гарантії від влади Туреччини для кримських татар.