«Жигулі» за ціною спорткарів та мільярдні зарплати. Топ курйозів у деклараціях посадовців

Багато помилок та курйозів у деклараціях посадовців

Опендатабот дослідив близько 200 тисяч декларацій посадовців і знайшов багато помилок і курйозів. Зокрема, виявлено мільярдні доходи працівників освіти та АЕС, неправильні значення одиниць вимірювання та навіть декларування домашніх тварин. Інформація опублікована на сайті Опендатабот.

Більшість звернень до НАЗК щодо виправлення декларацій

З березня 2023 року по березень поточного року НАЗК отримало близько 1,7 тисяч звернень з проханням виправити декларації. З них 1,4 тисячі людей скористалися можливістю внести правки до своїх декларацій.

Проблеми з одиницями вимірювання у деклараціях

Одні з найпоширеніших проблем у деклараціях виникають через неправильне вказування одиниць вимірювання. Наприклад, один з декларантів оцінив свою автомашину вартістю 66 мільйонів гривень, хоча насправді це була Ваз 2106 1978 року.

Неадекватні доходи в деклараціях

Викладачка Національної академії МВС Юлія Висотенко зазначила, що її чоловік отримав зарплату у 259 мільярдів гривень. Порівняно з цим, у 2021 році заробітки чоловіка складали 259 тисяч гривень. Також помилки з декларуванням доходів допустили інші посадовці, наприклад, працівник Хмельницької АЕС, який заявив, що його дружина отримала понад 91 мільярд гривень, в той час, як сам декларант отримав лише 284 тисячі гривень.

Незвичайні випадки декларування майна

Графа "Цінне рухоме майно" також була джерелом багатьох помилок і курйозів. Наприклад, нардеп Олександра Устінова заявила про свою собаку-лабрадора і футболку, як цінне майно.

Українці задекларували майновий стан на суму 147,92 мільярда гривень

У 2023 році українці подали 266 тисяч декларацій про майновий стан та доходи, загальна сума яких становить 147,92 мільярда гривень.

Нацдеп Микола Тищенко отримав подарунок у вигляді 12,6 мільйонів гривень

Народний депутат Микола Тищенко заявив, що отримав подарунок на суму 12,6 мільйонів гривень у лютому 2024 року.