ЗМІ: «Укренерго» не має коштів на покриття спецобов’язків з імпорту електроенергії

Українська державна компанія "Укренерго" не має достатньо коштів для фінансування спеціальних обов'язків щодо імпорту електроенергії, відомих як імпортне ПСО. Про це повідомляє Forbes Ukraine.

Згідно зі статтею, Національний регулятор розробив проєкт постанови, який має допомогти зменшити дефіцит електроенергії у системі. Згідно з цим проєктом, компанія "Укренерго" та імпортери електрики зобов'язані виконувати спеціальні обов'язки (ПСО). "Укренерго" повинна компенсувати частину витрат на імпорт енерготрейдерам.

Проєкт передбачає, що тариф, який стягує "Укренерго" за передачу електроенергії, стане джерелом фінансування. Проте Forbes вказує на те, що цей тариф встановлений на невигідному рівні і не передбачає додаткових витрат.

Автори матеріалу зазначають, що навіть якщо уряд затвердить постанову, ймовірно, вона не буде реалізована. В "Укренерго" немає достатньо коштів для компенсації трейдерам, крім того, компанія вже накопичила заборгованості перед енергетичними компаніями.

Стверджується, що в даний час імпорт електроенергії в Україну майже припинився через цінові обмеження на внутрішньому ринку, які зробили цю діяльність невигідною.

За словами Forbes, щоб комерційний імпорт міг відновитись в Україні, ціна електрики має бути на 7-10% вищою, ніж в Словаччині чи Румунії, щоб покрити витрати на закупівлю.

Раніше голова "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначив, що Україна має обмежені можливості імпортувати електроенергію для покриття дефіциту в енергетичній системі, оскільки вартість електрики в країні формується по-іншому, ніж в Європі.