ЗСУ повідомили, коли призиватимуть жінок на службу

Військовозобов'язаних жінок можуть мобілізувати до лав ЗСУ лише коли буде потреба. Про це в інтерв'ю "НВ" повідомив начальник служби зав'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Інформація про те, що медичних працівниць можуть мобілізувати, є неправдивою. Вони просто мають стати на військовий облік, якщо ще цього не зробили. Жінки-медики завжди були військовозобов'язаними, тому для них нічого не змінилося, майже всі з них мають свої військово-облікові документи.

За словами Володимира Фітьо, військовозобов'язані жінки звертаються до свого Територіального Центру Комплектування (ТЦК), приносять необхідні документи, проходять медогляд і отримують військово-обліковий документ. Проте їх можуть мобілізувати тільки у разі потреби.

Це стосується тільки медичних працівниць. Загалом, жінки продовжують свої справи після отримання документів, якщо немає потреби у їх призові до Збройних сил України.

Постановка жінок на військовий облік не має нічого спільного з мобілізацією, оскільки цей процес визначений законом "Про військовий обов'язок і військову службу".

Протягом двох років війни в Україні кількість жінок у Збройних силах збільшилася на 12 тисяч, зараз служить майже 43 тисячі жінок-військовослужбовиць.