ЗСУ знищили за добу два пункти управління дронами – Генштаб

Збройна агресія Росії проти України триває вже 767-му дню. За минулу добу ворог провів 49 бойових зіткнень і завдав 23 ракетних та 61 авіаційний удар. Противник також обстрілює населені пункти та позиції наших військ. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Ситуація на оперативних напрямках

На Волинському та Поліському напрямках немає суттєвих змін. Ворог не демонструє ознак наступальних дій.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує свою присутність у прикордонних районах і підтримує диверсійну активність. Він також обстрілює населені пункти та посилює загородження вздовж кордону. Наші підрозділи зупинили спробу проникнення противника в Стару Гуту Сумської області. Ворожі авіаційні удари були завдані в Олександрівці Сумської області та Огірцевому Харківської області. Близько 20 населених пунктів зазнали обстрілів, включаючи Буду-Вороб'ївську та Єліне Чернігівської області, Середина Буду, Лукашівку та Старикове Сумської області, Козачу Лопань, Лук'янці та Тернову Харківської області.

На Куп'янському напрямку ворог не проводив наступальних дій. Але він здійснив авіаційні удари по населених пунктах Петропавлівка та Котлярівка Харківської області. Близько 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний вогонь, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 3 атаки противника в районі Терні Донецької області. Ворог намагався прорвати нашу оборону за допомогою авіації. Він також завдав авіаційних ударів в Першотравневому Харківської області та Ямполівці Донецької області. Близько 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний обстріл, включаючи Невське Луганської області, Терні, Ямполівку та Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 7 атак в районі Білогорівки Луганської області, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Ворожі авіаційні удари були завдані в районах Часів Яр та Роздолівки Донецької області. Понад 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний вогонь, зокрема Калинівка, Часів Яр та Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили 9 атак в районах Семенівки, Уманське та Первомайське Донецької області. Ворог намагався висунути нас з наших позицій за допомогою авіації. Він також завдав авіаційних ударів в районах Новобахмутівки, Бердичі та Орлівки Донецької області. Близько 20 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний обстріл, зокрема Бердичі, Уманське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку наші сили продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Водяного Донецької області. Ворог 16 разів намагався прорвати нашу оборону за допомогою авіації. Він також завдав авіаційних ударів в районах Побєда та Урожайне Донецької області. Понад 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний обстріл, включаючи Гостре, Максимільянівку, Костянтинівку та Урожайне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 2 атаки на наші позиції в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Понад 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний вогонь, зокрема Малинівка, Полтавка, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник здійснив 2 атаки на наші позиції на лівому березі Дніпра. Понад 10 населених пунктів потрапили під артилерійський та мінометний вогонь, включаючи Золоту Балку, Кізомис, Антонівку, Кринки та Понятівку Херсонської області.

Успіхи ЗСУ

Силами оборони були завдані удари по 10 районах зосередження противника. Також були уражені 2 пункти управління безпілотниками, 1 засіб протиповітряної оборони, 1 станція РЕБ та 1 артилерійський засіб.

Водночас, мер Києва Віталій Кличко висловив занепокоєння тим, що Київ може стати мішенню для російських сухопутних військ.

Фортифікаційні споруди продовжують будувати на Київщині. Вже встановлено майже 10 тисяч бетонних пірамід і облаштовано протитанковий рів.

Ветеран розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що протягом наступних трьох-чотирьох місяців армія Росії не зможе наростити достатній потенціал для широкомасштабного наступу на ЗСУ.

За словами голови комітету начальників штабів США генерала Чарльза Брауна, хвилювання щодо масштабного весняного наступу російських окупантів можуть бути перебільшеними.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський зазначив, що ситуація на фронті стабілізувалася, але Росія може готуватися до нового наступу.