Генерал Петреус назвав фактори, які впливають на війну України та Росії

Генерал Петреус назвав фактори, які впливають на війну України та Росії

Ексдиректор ЦРУ, Девід Петреус, вважає, що Україна на початку війни показала стратегічне лідерство порівняно з Росією. Однак незабаром вона столкнулася з реальністю, яку необхідно враховувати.

"У Росії є перевага у населенні. На початку війни співвідношення було три до одного, але з урахуванням масового відтіку українців це може бути навіть п'ять до одного", - сказав Петреус.

Він також зазначив, що Росія успішно мобілізується в віддалених районах, пропонуючи хороші умови праці та високу компенсацію смерті. Проте ця мобілізація не впливає на такі розвинуті міста, як Москва та Санкт-Петербург.

Україна, зі свого боку, зіткнулася з проблемою, що більшість її армії складають чоловіки середнього віку. Тепер Київ намагається змінити законодавство про мобілізацію, щоб поповнити бойові частини.

"Середній вік солдата в Україні перевищує 40 років. В усіх війнах, які я командував, було від 19 до 22 років. Тепер їм потрібно продовжити формування сил та надолужити втрачений час, щоб протистояти Росії", - заявив Петреус.

Генерал у відставці пояснив, що безпілотні технології є ключовою відмінністю цієї війни. Україна успішно використовує дрони як на небі, так і на морі, знищуючи російські флот та інфраструктуру.

"Вони націлені на російські нафтопереробні заводи, заважаючи росіянам з дозаправлянням техніки. Вони також нищать важливу інфраструктуру і аеродроми", - сказав Петреус.

Однак Росія також поліпшує свою протиповітряну оборону та радіоелектронну боротьбу.

Петреус також наголошує на змінах у військовій технології, зосереджуючись на кількості та штучному інтелекті.

"Ми повинні перейти до величезної кількості менших військових платформ, які будуть дистанційно керованими з використанням штучного інтелекту. Людина буде розробляти алгоритм та інструкції для цих безпілотних систем", - розповів Петреус.

Петреус відзначив, що Путіну вдалося наладити російську військову промисловість завдяки співпраці з Китаєм, КНДР та Іраном.

Це дозволяє Росії ефективно атакувати українську енергетичну систему.

"Проблема полягає в тому, що це працює. Росія наносить масивний артилерійський удар, скидаючи багато важливих об'єктів енергетичної системи. Україна стикається з енергетичною кризою, а енергію відключають до 12 годин на добу", - пояснив Петреус.

За його словами, західні союзники недостатньо швидко надають допомогу Україні, відправляючи техніку з запізненням.

"Рішення щодо далекобійних систем ATACMS виявилося надто довгим. Ми все ще не можемо використовувати їх на території Росії. У ЄС ставляться до цього питання набагато серйозніше. Нам потрібно приймати рішення швидше та не сумніватися щодо ескалації", - підкреслив Петреус.

На думку Петреуса, більша рішучість США щодо допомоги Україні та союзникам могла б стримати Путіна від подальшого наступу.

Джерело: Голос Америки

Читайте також: