Малайзія планує приєднатися до БРІКС

Малайзія планує приєднатися до БРІКС

Прем'єр-міністр Малайзії Анвар Ібрагім оголосив про намір своєї країни приєднатися до групи БРІКС.

За повідомленням Bloomberg, Малайзія може стати новим членом даної групи, яка зможе подальше розширення і зробить виклик світовому лідерству Заходу.

"Ми прийняли рішення. Незабаром розпочнемо формальні процедури", - заявив Анвар перед візитом Лі Цяна, прем'єр-міністра Державної ради Китаю, до Малайзії.

Група країн БРІКС, яка спочатку складалася з Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР, розширилася в початку 2024 року. БРІКС об'єднує найбільших постачальників енергоносіїв із найбільшими споживачами серед країн, які знаходяться в стадії розвитку, в результаті чого економічний вплив групи може зростати.

На запрошення приєднатися до БРІКС відповіли Саудівська Аравія, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет. Аргентина також отримала запрошення, але новообраному президенту Хав'єру Мілей, який вступив на посаду 10 грудня, не зацікавлено в участі в цій групі. Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив минулого місяця, що його країна планує приєднатися до БРІКС під час саміту в жовтні.

Ці заяви Анвара зроблені в контексті прагнення Пекіна зміцнити взаємовідносини з меншими країнами, такими як Малайзія, які до цього часу віддають перевагу "нейтралітету" у конкуренції між США і Китаєм.

Очікується, що під час візиту Лі Пекін та Малайзія укладуть ряд угод про співпрацю, включаючи сферу цифрової економіки, "зеленого" розвитку та експорту сільськогосподарської продукції в Китай.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: