Розпочалася основна частина контрнаступу: що пише світова преса

Розпочалася основна частина контрнаступу: що пише світова преса

Україна розпочала другу фазу контрнаступу, намацавши та прорвавши слабкі місця в обороні росіян, і задіює основну частину навчених на Заході, та оснащених західною технікою сил. США відправлять в Україну танки Abrams вже у вересні, аби допомогти українському наступу. Але поставлять старішу модель, оскільки нову довелося б чекати довше. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Контрнаступ України набирає обертів після кількох місяців повільного прогресу", CNN, США

Після двох місяців ретельного повільного просування Україна ескалює контрнаступ, нарощуючи розгортання додаткових військ на південному фронті та сигналізуючи про новий етап операції, заявили офіційні особи США та Росії.

Україна направила більше сил на південний схід країни, що є ознакою, що Київ визначив потенційні слабкі місця в оборонних лініях Росії.

Наразі ЗСУ розгорнули "основну частину" сил, виділених для контрнаступу

Українці утримували велику кількість кваліфікованих військових, деякі з яких були оснащені більш потужною західною зброєю, з моменту початку операції на початку червня. За словами однієї з офіційних осіб США, хоча вони все ще зберігають деяку бойову міць у резерві, нині ЗСУ розгорнули "основну частину" сил, виділених для контрнаступу.

Тиск приніс результати - прорвані елементи російських оборонних рубежів на південному сході, сказав представник США, і резервні сили прибули, щоб скористатися цією нагодою.

Російський військовий чиновник визнав, що у середу ЗСУ змогли "вклинитися" у три ділянки першої лінії оборони Росії на лінії фронту у Запорізькій області.

"Почалася друга Хвиля українського контрнаступу на Запорізькому фронті. Українським військам вдалося прорватися внаслідок кількох хвиль атак за участю понад 100 одиниць бронетехніки. Там тривають запеклі бої", - заявив представник російської окупаційної адміністрації у Запорізькій області Володимир Рогов.

ЗСУ не коментують детально ситуацію в цьому районі, заявивши, що їхні наступальні операції на південному фронті поступово просуваються.

Далі Рогов сказав, що російські сили використали весь арсенал, включно з авіаційними ударами, щоб дати відсіч штурмам українських частин.

Володимир Путін заявив у четвер, що "бойові дії значно активізувалися" на лінії фронту.

Піхота ЗСУ просувається вперед. Артилерія прикриває. Екіпажі Bradley знищують піхоту росіян та їх техніку

Українська 47-а бригада, яка бере участь у наступі, підтвердила, що просувається вперед, заявивши: "Піхота просувається. Артилерія прикриває. Екіпажі Bradley знищують піхоту супротивника та його техніку".

Незалежних свідчень про стан лінії фронту мало, але російські військові блогери та офіційні українські акаунти припускають, що ЗСУ прорвалися принаймні через одне з численних мінних полів, встановлених росіянами, і досягли скромних територіальних успіхів у цьому районі.

Президент Володимир Зеленський натякнув на потенційний новий поштовх у контрнаступі минулого тижня, заявивши, що Київ "наближається до моменту, коли відповідні дії можуть прискоритися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що західні союзники України "можуть очікувати, що Україна продовжить тиснути".

Він не коментував перебіг контрнаступу чи конкретні деталі боїв, але сказав, що ЗСУ "зберігають особовий склад і техніку", навіть коли їхні сили навмисно прокладають собі шлях через мінні поля та інші перешкоди.

"Україна добре підготовлена і добре навчена, щоб досягти успіху. Вони завзято борються, прокладаючи шлях, щоб подолати мінні поля та інші перешкоди. Вони ще мають велику бойову міць", - сказав Остін.

Активізація наступу приємна новина для України та її союзників після кількох тижнів обмеженого прогресу на місцях. Бойові дії виявилися жорсткішими, ніж деякі очікували, незважаючи на те, що західні країни виділили допомогу на мільярди доларів для зміцнення військової могутності Києва та навчили тисячі солдатів.

Україна сподівалася вигнати значну кількість росіян з української землі та переламати хід війни, але прогрес поки що вимірюється метрами, а не кілометрами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Деякі з найбільш стратегічних ділянок лінії фронту захищені кількома рівнями оборони, включаючи мінні поля, траншеї та протитанкові укріплення, що дуже ускладнює прориви українців. Водночас Україні бракує переваги у повітрі, а це означає, що її війська часто зазнають атак російських бойових літаків і гелікоптерів.

Раніше цього тижня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наступ йде за планом, але визнав, що він відстає від графіка. Він сказав, що якщо ЗСУ зможуть успішно пробити значні оборонні рубежі Москви вздовж українського узбережжя Азовського моря, який зв'язує Крим із Донбасом, це буде "хороший результат" для Києва.

ЗСУ повинні йти вперед, думаючи про життя наших солдатів, а не про росіян, які використовують солдатів як "гарматне м'ясо"

"Ми повинні робити це, думаючи про життя наших солдатів, а не росіян. Вони використовують солдатів як "гарматне м'ясо", - сказав він.

Минулого тижня Зеленський заявив, що однією з причин повільного контрнаступу є його пізніший, ніж планувалося, початок.

"У нас були плани почати його навесні, але ми цього не зробили, бо, чесно кажучи, у нас не було достатнього боєприпасів та озброєнь, недостатньо належним чином навчених бригад. Маю на увазі належним чином навчених поводитися з цією зброєю", - сказав Зеленський.

Він сказав, що відкладений старт "дав Росії час замінувати всю нашу землю та побудувати кілька ліній оборони".

"Ми не хотіли втрачати людей, не хотіли втрачати техніку, і тому досить обережно ставилися до наступальних дій", - додав він.

Київ заявляє, що його західні партнери не вимагають швидких результатів. США недавно поставили українським силам касетні боєприпаси і тепер, як повідомляється, розглядають можливість відправлення армійських тактичних ракетних комплексів, керованих ракет із дальністю дії до 300 км.

Франція і Велика Британія поставили або зобов'язалися поставити Україні ракети великої дальності.

Водночас Україна вкладає значні кошти у розробку дронів, підписавши контракт із більш ніж 40 українськими компаніями для їх розробки. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що за останній рік виробництво безпілотників в Україні збільшилось удесятеро.

Проте деякі українські військові недавно наголосили, що перевага Росії у радіоелектронній боротьбі знижує ефективність дронів.

Тим часом, Україна щосили намагається відбити хвилю російських атак по Одесі. Її засоби ППО не можуть впоратися з типами ракет, які Москва використала для обстрілу регіону останніми днями.

"США розраховують розпочати постачання танків Abrams до України у вересні", Politico, США

У серпні планується відправити кілька танків Abrams до Німеччини, де ті пройдуть остаточний ремонт. Як тільки процес завершать, першу партію танків відправлять в Україну у вересні.

Потенційні постачання у серпні та вересні знаменують найбільш конкретні терміни, щоб основний бойовий танк США потрапив на поле бою. Пентагон раніше заявляв, що Abrams потрапить до України восени.

США відправлять старіші моделі Abrams M1A1 замість більш сучасної версії Abrams A2, на поставку якої в Україну пішов би рік

США відправляють старіші моделі Abrams M1A1 замість сучаснішої версії Abrams A2, на доставку якої в Україну пішов би рік.

Адміністрація Джо Байдена заявила, що хоче якнайшвидше доставити Україні більше зброї для допомоги у контрнаступі, і для зміцнення оборони країни у довгостроковій перспективі. Крім танків, США хочуть розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 до того, як доставлять військові літаки, можливо, до кінця року.

Прибуття танків найближчими тижнями додасть нового, смертоносного виміру до арсеналу України, поки її сили намагаються прорвати укріплену російську оборону вздовж лінії фронту, яка простягається на майже 1000 км. Хоча останніми днями ЗСУ домоглися деякого просування на одному з напрямків наступу, вони зазнають сильного артилерійського та авіаційного обстрілу, повільно просуваючись через щільні мінні поля та ворожі окопи.

Початкова партія складатиметься з шести-восьми танків. Усього США планують відправити 31 танк, що відповідає українському батальйону.

"Ми безперечно працюємо над тим, щоб доставити їх в Україну якнайшвидше", - сказав представник Пентагону, полковник Мартін О'Доннелл.

Перед тим, як українські сили зможуть розпочати експлуатацію танків, вони мають пройти приблизно 10-тижневий курс навчання на армійській базі Графенвер у Німеччині. Українці мають закінчити це навчання у серпні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Танки можуть прибути в Україну навіть у серпні, але ці терміни можуть бути надмірно оптимістичними.

Танки не нові. Натомість зі старих машин знімають найбільш чутливі технології, включаючи в деяких випадках секретну броню зі збідненого урану, перш ніж їх відправлять в Україну.

Хоча офіційний представник галузі заявив, що першу партію модифікацій завершено, неясно, чи вдасться завершити всі необхідні ремонти до кінця серпня.

США та європейські союзники працюють над створенням потужностей з ремонту танків та іншої важкої бронетехніки, подарованої Україні

Також США працюють із європейськими союзниками над створенням потужностей з ремонту, особливо для бойових пошкоджень танків Abrams та іншої важкої бронетехніки, подарованої Україні. У той же час самі українці проходять все необхідне навчання з ремонту та заміни запчастин.

Ремонт і технічне обслуговування це зараз головне зусилля групи союзників по НАТО, включаючи США, у спробах підтримати Україну в боротьбі в довгостроковій перспективі.

Київ наполягає, щоб Abrams прибули якнайшвидше. Глава МЗС Дмитро Кулеба висловив сподівання, що танки зможуть прибути вчасно, щоби взяти участь у нинішньому контрнаступі. Але "не слід думати тільки в рамках цього контрнаступу", попередив він.

"Не варто дивитися на цей контрнаступ як на останній і вирішальний. Контрнаступів буде стільки, скільки потрібно для вигнання Росії з нашої землі", - сказав Кулеба.

Міцна броня та потужне озброєння Abrams можуть допомогти ЗСУ прорватися на півдні та сході, де триває жорстоке протистояння, де українські війська шукають слабкі місця в обороні противника. Цього тижня Київ зробив новий ривок, щоб повернути собі територію, відправивши підкріплення та атакувавши південніше від міста Оріхів, що утримується українцями, в Запорізькій області.

Якщо Україні вдасться просунутися у цьому напрямі, це може відкрити їм можливість просуватися до Мелітополя. Мета наступу на схід і південь полягає в тому, щоб розділити російські сили, розірвавши "сухопутний міст" між Росією та Кримом.

Але російські війська витратили місяці на риття добре укріплених позицій на сотнях кілометрів передових позицій, що робить їхнє вибиття складним завданням. Українським військам бракує сучасних винищувачів для підтримки з повітря, що робить українські наземні війська вразливими для атак російських гелікоптерів та прицільного мінометного та артилерійського вогню.

Високі чиновники Пентагону заявили, що Київ веде тяжку боротьбу.

Наступ України буде повільним, важким і дорого обійдеться

"Цей наступ буде повільним, важким і дорого обійдеться", - заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк Міллі.

Але в українських сил "як і раніше, є кілька варіантів, і можемо очікувати, що вони продовжать тиснути", - заявив міністр Остін.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україні потрібне повернення жінок і дітей для оздоровлення економіки. Китай продає Росії товарів подвійного призначення на сотні мільйонів доларів. РФ використовує треті країни, щоби купувати західні компоненти.

Читайте також: