Українцям відповіли, чи можуть військовозобов'язаних примусово доставляти до ТЦК та ВЛК

Українцям відповіли, чи можуть військовозобов'язаних примусово доставляти до ТЦК та ВЛК

Народний депутат України і член комітету Ради з питань національної безпеки Федір Вениславський розповів про правила доставки громадян до територіальних центрів комплектування (ТЦК) під час мобілізації.

За його словами, співробітники ТЦК не мають права самостійно затримувати громадян. Проте поліція може затримати і доставити до ТЦК тих, хто перебуває у розшуку за ігнорування повісток чи вимог з'явитися до військкомату. Цю інформацію повідомляє "РБК-Україна".

"Якщо під час перевірки документів з'ясувалося, що громадянин України перебуває в розшуку - тобто він уже мав бути мобілізований, йому приходили повістки тощо - представники Національної поліції можуть затримати і доставити цю людину до відповідних підрозділів ТЦК і СП", - заявив нардеп.

Веніславський також наголосив, що примусово доставляти людей до ТЦК чи військово-лікарської комісії (ВВК) можуть лише співробітники поліції. При цьому дії працівників ТЦК спільно з поліцією з доставки громадян вважаються законними.

Водночас, Веніславський нагадав, що до 16 липня всі військовозобов'язані громадяни мають оновити свої військово-облікові дані. Це необхідно для забезпечення ефективної роботи системи мобілізації в умовах військового становища.

Обмеження повноважень ТЦК

Україна розглядає можливість обмежити повноваження ТЦК.

Читайте також: