ЗАЕС вдруге за місяць відключили від електроенергії більш ніж на добу – МАГАТЕ

ЗАЕС без електроенергії більше доби
ЗАЕС без електроенергії більше доби

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), яка перебуває під контролем російських окупантів, втратила підключення до єдиної резервної лінії електропередач. Відключення тривало більше доби і сталося уже вдруге протягом місяця. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

За словами представників МАГАТЕ, причиною відключення стала "невизначена пошкодження на іншому березі Дніпра". Лінію електропередачі відключили на понад 26 годин.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що внаслідок втрати електропостачання ЗАЕС стала залежною від єдиного зовнішнього джерела електроенергії, через що неможливо забезпечити охолодження реакторів та забезпечити інші критично важливі функції ядерної безпеки.

Раніше на ЗАЕС функціонувало 4 лінії напругою 750 кВ і 6 ліній напругою 330 кВ. Проте зараз станція отримує електроенергію тільки від однієї єдиної лінії напругою 750 кВ.

За словами Рафаеля Гроссі, така ситуація, коли на атомній станції відключається електроенергія, стала нормою під час цієї руйнівної війни. Він також наголосив, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС залишається нестабільною.

МАГАТЕ рекомендує не перезапускати реактори ЗАЕС, доки триває війна. Також агентство вимагає від Росії покинути територію станції та деокупувати її.

Читайте також