Захмарні судові застави у надуманих справах: непрофесіоналізм чи умисне намагання знищити бізнес?

Керівника Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) щодо незаконного поводження із сировиною незаслужено звинувачують. Звинувачування не мають обґрунтування і піднімають питання щодо компетентності слідчих, прокурорів та суддів.

Національна поліція в вересні цього року парафувала підозру керівнику ПГЗК у незаконному видобутку корисних копалин. Поміж незаконним видобутком, його звинувачують у зловживанні повноваженнями з попередньою змовою групи осіб.

Однак, відомий офісом генерального прокурора голова ПГЗК, на думку прокурора, організував незаконну схему видобутку й використання корисних копалин для особистих цілей. Вчинено це шляхом протиправного видобування та продажу інших видобутих копалин.

Інформація перевірялась окремими "спецами" і була неправомірно змішана з податковою звітністю. Висновки не підтверджувалися наявністю певних обсягів видобутої та реалізованої руди та були проведені без необхідної методики, з порушенням профільних правил. Висновок був підписаний експертом, від якого отримали свідоцтво на саме цю процедуру лише за три дні до експертизи.

У вересні Печерський районний суд Києва обрав голові правління підприємства запобіжний захід у формі тримання під вартою з правом внесення застави у майже 1 млрд гривень. Перші вимагання щодо застави становили 157 млрд гривень. Розмір запобіжного заходу, запропонований судом, є порушенням згідно із Кримінальним процесуальним кодексом України. Нині адвокати подали відповідні скарги щодо дій суддів до Вищої ради правосуддя та інших організацій.

Загалом, звинувачення проти ПГЗК не мають підстав, оскільки компанія має належні дозволи на видобуток і робить це вже протягом багатьох років. Це також спричиняє загрозу добробуту окремих регіонів та держави загалом, оскільки ПГЗК є величезним платником податків і одним із найбільших експортерів в Україні. Такі нападки також можуть вплинути на інвестиційний імідж України та спричинити сумніви у світових партнерів.

Події демонструють недоліки в діях правоохоронних органів та зсув територіальних цілей з-під контролю. Економічні інтереси картеля підривають національну безпеку та внутрішні потужності країни. Скарги і подальші судові процеси мають принести відповідальність за сфабриковані матеріали й осудити фальшиві звинувачення. Виявився брак експертної думки та брак професіоналізму у влади, які повинні були перевірити факти до висунення будь-яких звинувачень.

Історія щодо Полтавського гірничо-збагачувального комбінату не закінчена і далі демонструє неточності в судових рішеннях та необ'єктивності правоохоронних органів. Сподіваємося, що справедливість виявиться в результаті судових процесів, які мають розкрити сфабриковані звинувачення та накласти відповідальність на винних.

Більше новин читайте на INKORR.

Це офіційна позиція Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.