Зеленський прокоментував ордер на арешт Путіна

Зеленський прокоментував ордер на арешт Путіна

Президент України Володимир Зеленський відреагував на рішення Міжнародного кримінального суду у видачі ордеру на арешт президента країни-агресорки Російської Федерації Володимира Путіна.

Це історичне рішення, з якого почнеться історична відповідальність, заявив Зеленський у відеозверненні. Про це повідомляє Gazeta.ua.

"Сьогодні маємо вагоме рішення міжнародної юстиції у справі, в якій є реальна перспектива. Керівник держави-терориста і ще одна російська посадова особа офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині. У депортації українських дітей незаконному переміщенні тисяч наших дітей на територію держави-терориста", сказав Зеленський.

Здійснити таку злочинну операцію було б неможливо без наказу вищого керівника держави-терориста, заявив президент.

"Розділяти дітей із сімʼями, позбавляти їх будь-якої можливості зв'язатися з рідними, ховати дітей на російській території, розпорошувати по віддалених регіонах усе це очевидно російська державна політика, державні рішення, державне зло. Яке починається саме з першої посадової особи цієї держави", сказав Зеленський.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Президент подякував команді прокурора Каріма Хана і Міжнародному кримінальному суду, усім у світі, хто допомагає Україні боротися за справедливість.

"Вдячний за принциповість і за готовність реально притягти до відповідальності тих, хто є винним", сказав Зеленський.

Наразі вдалося повернути понад 300 дітей, повідомив президент.

"Які були вивезені силою, вкрадені з України. Очевидно, що маємо повернути всіх", сказав.

"Очевидно, що будемо й надалі робити все для цього. Для повернення кожного українця, кожної українки, кожної нашої дитини. І для реальної відповідальності всіх винних у цій депортації від керівника держави-терориста до всіх виконавців", сказав Зеленський.

17 березеня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Торік Львова-Бєлова "всиновила" хлопчика, якого російські окупанти викрали з Маріуполя Донецької області.

Читайте також: