Як біженцям з України залишитись у Німеччині у 2025 році: українка поділилась тонкощами

За законодавством Німеччини є кілька шляхів, як залишитися в країні після 5 березня 2025 року. Один з них - отримання робочої візи на основі трудового контракту. Для цього потрібно мати кваліфіковану роботу з дійсним контрактом, який триває принаймні 6 місяців. Контракт повинен бути безстроковим, а робота - кваліфікованою. Освіта в певній галузі не є обов'язковою.

Також можна подати заявку на отримання візи для навчання у Німеччині. Але є умова - ви повинні забезпечувати себе самостійно без допомоги джоб-центру. Для дорослих це може бути проблематичним, оскільки розмір оплати за навчання може бути значним. Також треба мати на утриманні менших дітей.

Закон застосовується також до визнання кваліфікації. Це дає посвідку на проживання строком близько пів року. Варто зазначити, що кожен вид на проживання має свій термін дії. Наприклад, робочий контракт визначає термін дії візи, а безстрокова посвідка на проживання видатиметься на 3 роки.

Параграф 19

  • Надання робочої візи незалежно від кваліфікації.
  • Практичний досвід, який можна застосувати у межах кваліфікованої роботи.

Абзац 1

Якщо ви працюєте на низькокваліфікованій роботі, але ваш роботодавець може підтвердити, що він вас потребує, ви можете отримати візу за параграфом 19с, абзац 1.

Абзац 2

Якщо у вас немає кваліфікації, але у вас є практичний досвід, ви також можете подати заявку на таку візу. Термін дії цієї візи - пів року.

Параграф 20

Пошук роботи для кваліфікованих робітників, які мають підтвердження своєї кваліфікації. Термін дії візи - до 1 року. Основна умова - самостійне забезпечення.

Параграф 21

Самозайнятість, тобто власний бізнес. Основна умова - самостійне забезпечення і достатній дохід. Для утримання утриманців дохід має бути не менше 50 000 євро на рік до оподаткування.

Також є можливість отримання Blue Card, але вимоги досить суворі. Диплом, перелік професій, заробітна плата - все це впливає на можливість отримати Blue Card.

Німеччина має найбільшу кількість українських біженців у ЄС. Країна витрачає великі кошти на їх утримання, тому шукає способи ефективнішого інтегрування біженців в суспільство.