Як змінився рівень довіри до Зеленського протягом війни: інфографіка

Українські органи влади стають предметом критики, зараз 62% громадян довіряють президенту Володимиру Зеленському (не довіряють 18%). Ці дані були опубліковані виконавчим директором КМІС Антоном Грушецьким.

Хоча рівень довіри до президента знижується, він все ще користується переважною підтримкою українського суспільства. В грудні 2022 року 84% громадян довіряли Володимиру Зеленському, а не довіряли йому лише 5%. Хоча рівень довіри помітно знизився, президент все ще зберігає стабільну позитивну оцінку, з перевагою тих, хто довіряє йому.

У той же час, порівняно з груднем 2021 року, рівень довіри до Володимира Зеленського значно зрос. Тоді тільки 27% українців довіряли президенту, а 50% - не довіряли йому.

Виконавчий директор КМІС зауважив, що зростаюча критика та зниження довіри до влади, ймовірно, є наслідком невиконаних очікувань у цьому році, а також обурення щодо ефективності та прозорості діяльності. Важливо, що в цей час критика не переростає у вимогу проведення виборів (наразі більшість проти будь-яких виборів), а також більшість українців все ще довіряють президенту.

Грушецький також зазначив, що президент має високу легітимність, що дуже важливо для збереження контролю над державними інституціями у складний період та для проведення складних перемовин із західними партнерами.

На замітку, незважаючи на постійні провокаційні висловлювання депутатки Мар'яни Безуглої щодо Головнокомандувача ЗСУ, 88% українців довіряють Валерію Залужному (не довіряють - лише 4%).