Які категорії засуджених в Україні хочуть мобілізувати: роз’яснення Мін'юсту

Мобілізація засуджених в Україні

Міністерство юстиції України розглядає можливість мобілізації різних категорій засуджених, зокрема осіб, які отримали довічне позбавлення волі. Про це повідомила заступниця міністра Олена Висоцька. За її словами, в країні налічується 26 тисяч осіб з довічним терміном, і вони мають різні характеристики, моральний стан, стан здоров'я та бажання воювати.

Головним критерієм для мобілізації є мотивація. Міністерство також шукає юридичні можливості для звільнення деяких осіб засуджених, які зможуть допомагати відбивати агресію. Першочергово розглядається можливість мобілізації вже звільнених осіб. У проєкті закону про мобілізацію передбачається, що особам з судимістю, які вже відбули покарання і не мають претензій до їхнього юридичного статусу, не буде заважати участь в цьому процесі. Влада також розглядає можливість залучення ув'язнених або осіб з судимістю до виконання допоміжних завдань у війні.

Рішення щодо мобілізації осіб з судимістю має ухвалювати Територіальні центри комплектування та соцпідтримки, які займаються комплектуванням армії. Зараз в Україні проживає близько 11,1 млн чоловіків, які підлягають мобілізації, проте більшість з них перебуває "у тіні" і не працевлаштовані, не платять податки та не служать в армії.