Якщо Вашингтон похитнеться, те саме станеться з Європою

Аналіз у виданні The Washington Post публіциста Андреаса Клута

Звичайно, у нас є речі важливіші за "сварку в далекій країні між людьми, про які ми нічого не знаємо". Ця цитата належить Невілу Чемберлену, тоді прем'єр-міністру Великої Британії. Він сказав її у 1938 році, коли Адольф Гітлер збирався захопити Судетську область, частину Чехословаччини. І ви знаєте, що було далі.

Тепер порівняйте цю думку з деякими висловлюваними сьогодні щодо агресивної війни Росії проти України. У людей є "проблеми серйозніші, ніж справи в Україні", - говорить Роберт Фіцо, проросійський колишній прем'єр-міністр Словаччини, який щойно виграв чергові вибори. У США Ілон Маск, підприємець і популіст-початківець, висловлюється конкретніше: "Чому так багато американських політиків, які представляють обидві партії, у 100 разів більше піклуються про кордони в Україні, ніж про кордон у США"?

Виберіть свій пріоритет. Можливо, ви, як і Маск, хочете, щоб США менше приділили уваги і допомоги Україні, і більше контролю над міграцією. Або хочете, щоб гроші, виділені Києву, натомість пішли на дитячі майданчики та медичну допомогу в США. Альтернативно, можете нагромадити ці гроші для погашення державного боргу і скорочення держвитрат. Навіть якщо вас хвилює зовнішня політика, можете віддати перевагу США, щоб направили всі свої фінансові боєприпаси на Китай. Незалежно від того, на якому етапі спектру знаходитесь, ви ставите запитання - навіщо турбуватися про цю конкретну сварку в далекій країні?

Якщо США похитнуться в допомозі Україні, те ж станеться з ЄС, і зі світом

Що довше затягується війна, то важче зберігати рішучість допомогти Україні. І найбільше запитання висить над США як лідером Заходу. Якщо Вашингтон похитнеться, те саме станеться з Європою, і зі світом.

Одна з проблем вибори наступного року, які можуть повернути Дональда Трампа до Білого дому. Його інстинкт "продати" українців заради угоди з Володимиром Путіним. Ще один привід для занепокоєння Республіканська партія загалом розколота. І за цією напруженістю стоїть зростаючий розкол в американському суспільстві.

Розбіжності всередині Республіканської партії пояснюють, чому на вихідних Конгресу довелося відмовитися від додаткової допомоги Україні на $6 млрд, щоб вжити тимчасових заходів і уникнути припинення роботи уряду. Одна фракція республіканських екстремістів фактично взяла до заручників Конгрес та Білий дім. Вони досі там, плануючи наступний раунд пустощів.

Американське суспільство вважає, що Конгресу не слід давати Києву більше грошей - з невеликою перевагою 55% проти 45%

Згідно з опитуванням, проведеним у липні, американське суспільство загалом вважає, що Конгресу не слід давати Києву більше грошей, з невеликою перевагою 55% проти 45%. За цими підрахунками ховалися великі партійні розбіжності. У той час як 62% демократів за продовження підтримки України проти цього 71% республіканців. Зокрема 76% консерваторів партії.

Їм слід задуматися про цю тимчасову шкалу американської громадської думки між вереснем 1939 року, через рік після сумнозвісних слів Чемберлена, та груднем 1941 року, коли США вступили у Другу світову війну. До середини 1940 року більшість американців хотіли, щоб США не брали участь у війні в Європі, навіть після того, як Гітлер вторгся до Польщі, Нідерландів, Бельгії та Франції. Тільки з того моменту вони усвідомили, що війна в Європі, як і в Азії не той конфлікт, у якому вони могли б залишатися осторонь, а навпаки, той, у якому вони мають допомогти своїм союзникам перемогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Однією з проблем тоді, як і зараз, був недолік уяви, яка не бере до уваги потенційні зв'язки в часі між різними подіями, особливо в "далеких" місцях. Сербська запальна голова вбиває ерцгерцога Габсбургів під час поїздки на Балкани 1914 року. Чому мене це має хвилювати десь в Айові? І все таки я якимось чином, зрештою, сиджу в окопі в Європі за те, щоб "зробити світ безпечним для демократії".

Інша пастка - хибні дихотомії. Ніхто не має вдавати, що існує компроміс між відновленням порядку на американо-мексиканському кордоні та опором путінському геноциду в Україні. Так само, як ніхто не мріє виключити одне за рахунок іншого - боротьбу проти раку, створення вакцини проти Covid-19, а на особистому рівні, пристебнути ремені безпеки, чи кинути палити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

Ті скептики України, які зараз є дуже точними і розважливими щодо вартості підтримки США, повинні натомість прислухатися до уроків цих опитувань під час Другої світової війни. Коли ви накладаєте вето на пакет допомоги Києву, ви насправді не вивільняєте кошти для чогось іншого, що для вас важливе. Завтра ви збільшите свої зобов'язання грошима і, можливо, кров'ю. Зупинити Гітлера 1938 року було б значно дешевше в обох валютах, ніж виявилося насправді згодом.

Те, що відбувається в США, на Заході та у світі, є битвою наративів, що мало чим відрізняється від битви кінця 1930-х. І в цій дуелі інтерпретацій популісти виступають щурами. Ось чому всі американці мають продовжувати підтримувати Україну.

По-перше, не всі іноземні війни торкаються самого серця міжнародного права, як це закріплено у Статуті ООН. Але агресивна війна Путіна це робить. Він тиран, який напав на незалежну та демократичну націю, щоб поглинути її у відродженій Російській імперії. Якщо йому це вдасться, він не зупиниться в Україні. Якщо сумніваєтеся в цьому, запитайте молдаван, естонців, грузинів або інших жителів його регіону.

Америка та Європа винні українцям, а не навпаки

Таким чином, відправлення грошей, боєприпасів та зброї в Україну насправді найдешевший спосіб зв'язати Путіна та відмовити його йти далі. З погляду чистої вигоди, Америка та Європа винні українцям, а не навпаки.

По-друге, Путін не єдиний, кого США стримують підтримуючи Україну. Його приятелі у Пекіні, Пхеньяні та інших країнах спостерігають за розвитком війни в Україні. Відмова Києва та Заходу здатися змусить Китай двічі подумати перед нападом на Тайвань чи Філіппіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

По-третє, американці повинні пам'ятати, що США, зважаючи на своє давнє домінуюче становище, відіграють особливу роль у міжнародних справах. Якщо світовий гегемон зречеться або відкине це, як було між світовими війнами, сьогоднішня світова система устрою, швидше за все, порине в хаос, а зусилля щодо підтримки хоча б крапельки порядку та вирішення загальних проблем, таких як зміна клімату, зазнають невдачі.

Сьогодні це так само вірно, як і в 1943 році, коли наступник Чемберлена на посаді британського прем'єра Вінстон Черчілль виступав у Гарвардському університеті про роль США у світі.

"Ціна величі відповідальність", - сказав він.

Сьогодні відповідальність починається з допомоги Україні захиститися.

Переклад Gazeta.ua