Білий дім гостро відреагував на заяву Бразилії щодо війни в Україні

Білий дім розкритикував заяви президента та міністра закордонних справ Бразилії.

Сполучені Штати Америки вважають, що позиція очільника МЗС Бразилії Мауери Віейри щодо повномасштабного вторгнення до України не відповідає тону нейтральної держави, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу, передає Gazeta.ua.

"Вашингтон вразив тон учорашньої пресконференції Віейри, який не відповідав позиції нейтралітету й натякав на те, що США і Європа не зацікавлені в мирі. Те, що ми нібито розділяємо відповідальність за війну, явно невірна позиція", сказала вона.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Сполучені Штати хочуть, щоб війна, розв'язана російським диктатором Володимиром Путіним закінчилася, та підтримують заклик президента України Володимира Зеленського щодо справедливого миру на основі Статуту ООН, а також принципів суверенітету й територіальної цілісності.

Представниця американської адміністрації додала, що США та ЄС активно закликали Путіна утриматися від повномасштабної агресії, принаймні з середини 2021 року, і докладали відповідних зусиль після початку повномасштабної війни.

"На жаль, Росія не виявила зацікавленості у припиненні неспровокованого вторгнення. Саме тому США продовжать працювати із союзниками й партнерами, щоб допомогти Україні захиститися від російської агресії", додала речниця Білого дому.

Раніше президент Бразилії Луїс Інасіо да Сілва заявив, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо "віддати Росії Крим", це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає "жодної юридичної, політичної чи моральної причини", чому Україна має поступатися хоча би сантиметром своєї землі.

Президент Бразилії також дорікнув США та Євросоюзу, що не витрачали "багато часу" на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.