Головна

У США назвали найреалістичніший сценарій використання активів РФ

Американці оцінили реалістичний сценарій використання активів РФ

Найбільш багатообіцяючою ідеєю для підтримки України стане позика забезпечена замороженими російськими активами - Єллен

Міністр фінансів США Джанет Єллен вважає, що найбільш ефективним рішенням для надання допомоги Україні стане позика, яка буде забезпечена грошовими коштами, отриманими від заморожених російських активів у Європі. Цю пропозицію висловлено на зустрічі фінансових міністрів країн G7.

Міністр Єллен також заявила, що окрім цієї ідеї, є ще кілька варіантів використання 300 мільярдів доларів, які зараз знаходяться в нерухомості російського центрального банку.

План розробляється фінансовими міністрами країн G7 і передається на розгляд лідерам держав. Очікується, що план буде завершений та затверджений під час зустрічі лідерів групи в майбутньому місяці.

Я вважаю, що ми бачимо значний інтерес серед усіх наших партнерів у структурі позики, яка забезпечить потік несподіваних прибутків. Це створить значну початкову суму, що допоможе задовольнити потреби, які, на нашу думку, Україна матиме як у військовому плані, так і в плані реконструкції", - зазначила Єллен.

Сполучені Штати вбачають законність конфіскації російських активів та їх передачі Україні, але деякі європейські країни насторожено ставляться до такого рішення.

Україні також обіцяють підтримку європейські країни, які готові виділити 90% прибутку на закупівлю зброї та 10% на реконструкцію. Ці кошти будуть передані через Європейський фонд миру, але деталі поки визначаються.

Пропонується використання відсотків як основи для позики, що може забезпечити Україні ще більше коштів, але ще потрібно вирішити, як саме гроші будуть доставлені та як буде погашена позика.

Фінансові міністри розглянуть всі ці питання під час зустрічі, яка відбудеться пізніше цього тижня.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: