Бізнес в окупованому Криму і "йолка на Майдані" – хто з одіозних політиків досі залишається у владі

Видання Reuters опублікувало статтю під заголовком "Звинувачення в корупції продовжують переслідувати топ-помічників президента Володимира Зеленського". Там згадали корупційні скандали за участю голови Офіса президента Андрія Єрмака та його заступника Олега Татарова.

Кому з одіозних політиків досі вдається триматися за владу та навіть покращувати своє положення у матеріалі Gazeta.ua.

Олег Татаров

Журналісти поспілкувалося з колишнім гендиректором "Укрбуду" Олегом Майбородою. Той розповів, що зберігав пачки доларових купюр у сейфі, який стояв за його робочим столом. Ці гроші, за його словами, були призначені для підкупу державних службовців для затвердження будівельних проєктів, а їх передачею займався з 2014-го по 2019-й адвокат Олег Татаров, який зараз є заступником голови ОП Єрмака.

Татаров був державним чиновником ще за часів президентства Віктора Януковича. Тоді він стверджував на пресконференції, що дехто із загиблих на Майдані на початку 2014 року був поранений в потилицю, що нібито свідчило, "що постріли були десь поруч, з боку осіб, які були серед протестувальників". Доказів цього твердження він не надав.

НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо Татарова

Зеленський призначив Татарова радником з питань правоохоронних і силових структур у серпні 2020 року. Президент заявив, що було б несправедливо зараховувати всіх чиновників, які працювали за Януковича, до представників старої гвардії. НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо Татарова за підозрою в організації дачі хабара чиновнику МВС у 2017 році від імені Укрбуд Девелопмент. Хабаром було безкоштовне паркувальне місце для чиновника МВС в обмін на низьку оцінку державної землі. НАБУ підрахувало, що занижена оцінка землі коштувала державі в 81 млн грн (тоді $3,1 млн). Справу передали в СБУ, а згодом закрили.

Колишній керівник НАБУ Артем Ситник заявив Reuters, що вважає справу закритою з політичних мотивів. Він сказав, що його агентство представило вагомі докази.

Ростислав Шурма

Сонячні станції під російською окупацією, співвласником яких є близьке оточення заступника керівника ОП Ростислава Шурми, отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 р. Хоча, імовірно, не мали зв'язку з об'єднаною енергосистемою України. Про це йдеться у матеріалі на Bihus.Info.

Єрмак взяв колишнього директора "Запоріжсталі" собі позаштатним радником

Шурма понад десятиліття працював у різних структурах Ріната Ахметова. Був директором "Запоріжсталі". Навесні 2021 року Андрій Єрмак взяв колишнього директора "Запоріжсталі" собі позаштатним радником. Зеленський призначив його в наглядову раду "Укроборонпрому" . Джерела "Української правди" стверджують, на енергетичному ринку та у всіх гілках влади, заступник голови ОПУ повністю координує діяльність міністра енергетики.

За даними журналістів, Шурма відповідає за менеджмент більшості гучних націоналізованих активів, таких як: "Мотор Січ", "Запорізький трансформаторний завод", "КрАЗ", "Sense банк", низка обленерго.

Євгеній Брагар

Цей "слуга народу" очолить Комітет з питань свободи слова замість Нестора Шуфрича, якого відправили під арешт у справі про державну зраду. Однак відомий Брагар не захистом свободи слова.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У лютому 2020 року "Слуга народу" Євген Брагар заявив, що патріотичне кіно не варто фінансувати через те, що воно не окупається. Він навів у приклад фільми, які "нормально фінансувались та повернули витрати". І це, наприклад, "95 квартал".

Пожалівся до поліції на волонтерку, яка від водія міжміського автобусу вимагала вимкнути російський серіал

Згодом Брагар пожалівся до поліції на волонтерку, яка від водія міжміського автобусу вимагала вимкнути російський серіал. Євгеній назвав це дискримінацією російської мови. Дівчата поверталися з Луцька до Києва з похорону загиблого на Донбасі бійця 10-ї гірсько-штурмової бригади Миколи Сорочука. Через незгоду водія і пасажирів вимкнути російський серіал дівчата були змушені посеред траси вийти з автобуса. У підсумку перевізник пообіцяв звільнити водія. На закид нардепки Яни Зінкевич, що дії водія суперечили Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", Брагар заявив, що ставиться "різко негативно" до цього документа.

Але передусім народний обранець відомий скандалом, коли запропонував літній жінці продати собаку, щоб заплатити за комуналку. Користувачі соцмереж почали активно обговорювати слова депутата. В мережі з'явилося безліч фотожаб та жартів.

Намагався завадити Революції Гідності, встановлюючи на Майдані "йолку"

Олександр Попов

Колишній голова Київської міської держадміністрації, фігурант справи про силовий розгін студентів під час Євромайдану. У Київраді очолював заборонену "ОПЗЖ". Той самий, який у 2013 році як голова КМДА намагався завадити Революції Гідності, встановлюючи на Майдані "йолку".

За часів другого прем'єрства Віктора Януковича його помічник, а потім глава Адміністрації Сергій Льовочкін перетягнув Попова у Київ. Він був міністром ЖКГ у 2007 році, тоді ж на позачергових виборах став депутатом Верховної Ради. У 2010 на кілька місяців повертається на посаду глави МінЖКГ в Кабмін Азарова. А вже восени того року Янукович за протекцією того ж Льовочкіна призначає Попова главою КМДА. На цій посаді Попов був фактичним керівником міста після еміграції з країни легітимного мера Леоніда Черновецького.

Глава КМДА пережив багато скандалів, включно із транспортним колапсом після потужного снігопаду навесні 2013-го, під час якого Попов з дружиною вальсував у Відні. 30 листопада 2013 року саме за участі Попова координувалась силова операція "Беркуту" проти мітингувальників на Євромайдані.

Євген Рищук

Був депутатом Каховської міської ради від Партії регіонів. Згодом депутат Херсонської обласної ради від БПП "Солідарність". Був заступником голови Херсонської ОДА. 2020-го Рищук переміг на виборах глави Олешківської об'єднаної територіальної громади на Херсонщині.

Активісти вважають, що Рищук причетний до нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Її батько, чоловік та друзі наголошують на тому, що замовників було декілька. Зокрема, називають прізвища тодішнього голови Херсонської ОДА Владиславу Мангеру та його заступників Андрія Гордєєва та Євгена Рищука. Останні це заперечують.

Рищук просив "якось покарати" активістку

Євген Рищук під час допиту зазначав, що "не знав Катерину Гандзюк, вона була йому нецікава, не мав із нею конфліктів, а також конфліктів з її оточенням". Казав, що йому невідомо, хто міг замовити напад, але він до цього не причетний. Водночас один з фігурантів справи Гандзюк Олексій Левін в інтерв'ю журналістам зізнавався, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук просив "якось покарати" активістку.

Після вручення підозри голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру у справі про напад на Гандзюк, Рищука відсторонили від посади в ОДА, а потім звільнили. Однак після невеликої перерви він повернувся в політику вже як міський голова Олешків.

"Звільнення чиновників зараз повністю знаходиться у компетенції Зеленського і Єрмака"

Юрій Ніколов, журналіст і засновник проєкту "Наші гроші":

"Щоб запрацював інститут репутації потрібно, щоб ті, хто приймають рішення і є авторитетами, не тиснули руки цим людям. Поки вони "ручкаються" з такими моральними уродами, поки беруть участь у конференціях, фотографуються разом, підтримують стосунки, доти авторитети виправдовують присутність цих людей в політиці.

Зеленський наймає собі на роботу таких людей

Президент Володимир Зеленський наймає собі на роботу таких людей. Це абсолютно його відповідальність і вибір. Саме він може прийняти рішення щодо таких людей, як Татаров. І у нас багато таких. Достатньо відкрити сайт Офіса президента і почати з перших персонажів та йти вниз.

Лідери громадської думки можуть впливати на подібні історії. Але тут питання хто і за що "топить". Також є вибірковість влади. Звільнення того чи іншого чиновника зараз повністю знаходиться у компетенції Зеленського і Єрмака. Вони вирішують, кого звільняти, а кого ні".