Бої за Авдіївку: що відбувається на фронті

За даними Генштабу України, у зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога, який намагається оточити Авдіївку.

Українські воїни успішно тримають оборону і завдають значних втрат окупантам. Зокрема, було відбито 16 атак противника на сході від Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, та ще 11 атак на південь від Тоненького, Невельського та Первомайського в Донецькій області.

Ситуація в Авдіївці дуже напружена. Окупанти намагаються продавити оборону ЗСУ одночасно з кількох напрямків. Атаки відбуваються з району населеного пункту Степове.

Протягом останнього тижня ЗСУ мали тактичні успіхи в районі Степового, що дозволило значно покращити позиції. Противник веде атаку як на східних околицях населеного пункту, так і з трьох інших напрямків. Основні завдання окупантів - прорив до населеного пункту Бердичі та вихід на позиції ЗСУ в районі Ласточкиного. Ситуація складна.

Окупанти також встановили контроль над промзоною. Вони застосовують тактику мобільних груп, коли з промзони вони намагаються прорватися до приватного житлового сектора Авдіївки.

Окупанти також використовують тактику ПВК "Вагнер", тобто діють групами розміром від 8 до 15 осіб, які завдяки чисельній перевазі звужують лінію фронту і створюють можливості для прориву укріплень ЗСУ на окремих ділянках фронту.

Наразі військові дії проходять на рівні вулиць Колосова та садового товариства "Виноградники". Складна ситуація також в районі Авдіївського коксохімічного заводу, але цей заклад повністю під контролем ЗСУ. Завод буде неможливо відновити після закінчення війни через руйнування, заподіяні російськими обстрілами, заявив гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков.

Окупанти намагалися активізувати свої дії з використанням важкої бронетехніки в районі териконів та очисних споруд, але не змогли здійснити просування на лінії бойового зіткнення. Вони також спробували напасти на житловий район Авдіївки з боку 9-го кварталу, але безуспішно. Цікаво, що на цьому напрямку противник використав тактику терористів "ІДІЛ", коли транспортні засоби навантажують вибухівкою та відправляють на позиції противника зі смертниками всередині.

Росіяни вже раніше застосовували подібну тактику, проте механік-водій танка виходить з нього перед вибухом, тому танк стає безекіпажним і некерованим. В районі Водяного противник використав танк Т-62 з вибухівкою. Аналогічна ситуація спостерігається в районі Опитного - лінія бойового зіткнення не змінилася.

Нещодавно російські війська намагалися наступати на Авдіївку колоною до 10 одиниць бронетехніки. ЗСУ знищили близько половини техніки. Основне завдання окупантів в районі Авдіївки - спроба створити оперативне оточення ЗСУ і здобути контроль над локаціями. Проте зараз ширина коридору складає від 6 до 6,5 км, що дозволяє ЗСУ здійснювати підвезення боєприпасів, евакуацію поранених та ротацію особового складу.

Отже, немає підстав твердити, що противнику вдалося захопити контроль над нашими локаціями.

Читайте також:
  • Бої за Авдіївку: росіяни змінюють тактику наступу
  • Білий дім назвав втрати окупантів під Авдіївкою за останні два місяці
  • «Чергове місто-привид»: який вигляд зараз має Авдіївка