Болгарія змушує «Лукойл» продати бізнес у країні

Один з найбільших нафтопереробних заводів в Південно-Східній Європі, належний російській компанії "Лукойл", може бути проданий разом з іншими активами в Болгарії через прагнення місцевої влади зменшити залежність країни від енергії з Росії. Про це повідомляє Bloomberg.

Болгарський парламент раніше цього року схвалив поступове зменшення імпорту російської нафти, з метою приєднання до країн Європейського Союзу.

Політична коаліція вирішила зупинити імпорт цієї нафти з березня, що змусило "Нафтохім", що належить "Лукойлу", шукати альтернативні джерела енергії.

"Лукойл" переглядає свою стратегію через прийняття "дискримінаційних законів та інших несправедливих політичних рішень" щодо нафтопереробного заводу, заявив компанія. Політичні турбуленції, які створюються штучно, приносять шкоду бізнесу "Лукойлу" по всьому світу.

Уряд Софії вже припинив оренду нафтопереробного порту у липні, а антимонопольний орган оштрафував болгарські філії компанії на суму $146 млн за зловживання монопольним становищем.

"Лукойл", який купив "Нафтохім" у 1999 році та вклав понад $3,4 млрд, є основним постачальником палива для АЗС у Болгарії і володарем транзитного нафтопроводу, що проходить через більшу частину країни.