Боронив Маріуполь до останнього. Згадаймо Героя – поліцейського Даніїла Сафонова з Донецька

Кожного дня о 9 ранку українці вшановують пам'ять тих, кого забрала війна. Сьогодні ми пригадаємо Даніїла Сафонова.

Даніїл захищав Маріуполь з першого дня російського вторгнення. Він загинув 2 травня 2022 року на території "Азовсталі". Група бійців виконувала завдання, але на шляху до бази їх потрапив мінометний обстріл від загарбників.

"Вже один раз я залишав свій дім, вдруге не хочу, тож будемо боротися до кінця! Можливість була вийти, але як я буду дивитися в очі своїм побратимам, з якими стою пліч-о-пліч? Я вже втратив свою бабусю тут, багатьох побратимів. Бабуся моя – місцева, з Маріуполя. Вона померла від пневмонії в укритті..."

Даніїл Сафонов

Даніїл Сафонов був поліцейським та захисником "Азовсталі". Він народився у Донецьку, там пройшло його дитинство. Його дід, батько та молодший брат до сих пір живуть в окупованому місті, але його мамі вдалося виїхати звідти.

Кожного літа хлопчик їздив до бабусі в Маріуполь. Там він грав на PlayStation та збирав каміння з відбитками давніх рослин. Він також мріяв знайти уламки амфори. На жаль, його колекція каміння, яку він хотів подарувати синові, залишилась у Маріуполі та, ймовірно, згоріла.

Любов до історії Даніїл отримав від свого батька. Вони часто читали книги та сперечалися про історичні теми. Він також обговорював ці теми зі своїми друзями. Найкращий його друг Віктор згадував, що Даніїл добре знав історію Німеччини. Вони часто ходили до музеїв, а під час свого останнього візиту завітали до Маріупольського краєзнавчого.

До початку війни на Донбасі Сафонов закінчив Донецький технікум промислової автоматики та працював шахтарем, так само як його дід та батько. Початково він не був підтримував Майдан, але згодом змінив свою думку та приєднався до мітингів в Маріуполі.

Після повної окупації Донецька, Сафонов переїхав на підконтрольну українській територію. Він одружився, у нього народився син. У Маріуполі він працював у СІЗО. Також його двоюрідна сестра переїхала до міста, оскільки її чоловік був працівником міліції та їм було небезпечно залишатися під російською владою.

У січні 2015 року, коли Маріуполь став мішенню обстрілів, Сафонов разом зі своєю сім'єю виїхав з міста. Він служив в армії та перебував на ротаціях в зоні АТО. Після закінчення контракту у ЗСУ, Даніїл не знав, що далі робити, і навчався на поліцейського у Маріупольській академії поліції.

Він вірив у реформу поліції та надіювався, що зможе допомагати людям своїми діями. Коли російська військова загроза стала очевидною, він знову подавався до лав ЗСУ, але його переконали залишитися в поліції. Він повірив в реформи Михайла Вершиніна, який очолив маріупольську поліцію.

Даніїл тяжко жив зарплати, яку витрачав на оренду квартири, аліменти на дитину, своє лікування та відновлення після АТО. Він відмовився від хабарів, бо вважав, що як вояк, йому не гідно отримувати хабари. Він вірив у правильність своїх вчинків та відданість своїй країні.

Даніїл Сафонов став відомим як користувач Twitter з ніком "Даніїл з Маріуполя". Він ділився своїми думками та враженнями зі світу через соціальну мережу. Його дописи з цікавістю читали десятки тисяч користувачів.

Згодом, президент Володимир Зеленський посмертно нагородив Даніїла Сафонова званням "Герой України".